|

Rysk drömstart i hemma-VM

NyhetsbildZoom
Ryssland firar Artiom Dziubas mål. Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Det var avbytarnas afton när värdlandet Ryssland fick en drömstart i fotbolls-VM.Hemmahoppet är på topp efter klara 5–0 mot Saudiarabien i premiären. UPPDATERAD
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

FOTBOLLS-VM Grupp A

  • Ryssland – Saudiarabien 5–0 (2–0)


– Vi kanske inte trodde på det här resultatet, men vi trodde att vi skulle kunna spela så här bra, sa ryska tränaren Stanislav Tjertjesov i den officiella tv-intervjun efter matchen.

– Jag sa i går på presskonferensen att det inte går att övertyga med ord. I dag visade vi på planen att vi vill vara ett värdigt VM-värdlag.

Glädjen var stort på Luzjniki-stadion när Ryssland bröt sin negativa trend – sju matcher i rad utan seger – och vann både enkelt och solklart mot Saudiarabien.

Mittfältaren Jurij Gazinskij nickade in 1–0 redan efter tolv minuter på ett vackert inlägg av Alexander Golovin.

Sedan var det inhopparna som fick avgöra.

Denis Tjerysjev fick kliva in i stället för lårskadade Alan Dzagojev redan efter 24 minuter och avslutade 20 minuter senare matchens vackraste anfall med att dundra in 2–0 bakom den saudiske målvakten Abdullah al-Mayouf.

Tränaren Tjertjesov menar att han inte ändrade matchplanen på grund av Dzagojevs skada.

– Vi har flera olika matchplaner men jag ville inte ändra på grund av skadan.

När Saudiarabien förgäves försökte lyfta spelet efter paus avgjorde anfallsbjässen Artiom Dziuba med att nicka in 3–0 i 71:a minuten – efter bara en minut på planen.

Sedan fyllde Tjerysjev på med en fantastisk vänsterutsida till 4–0 och Golovin med en frispark till 5–0, båda på tilläggstid.
Hemmapressen var plötsligt lyrisk igen.

– Bästa ryska halvleken under Tjertjesovs ledning, skrev tidningen Sport-Express i sin direktrapportering.

Samtidigt säger det en hel del om hur svagt det ryska spelet varit på senare år, både före och efter att Tjertjesov tog över rodret hösten 2016.

För insatsen mot Saudiarabien var – trots den klara segern – länge en ganska stapplig historia, fylld av felpass och missade uppspel. De två lagen på planen är de två sämst rankade i hela VM – något som framför allt Saudiarabien verkade vilja leva upp till.

Kommentarer
|

Oavgjort som en förlust för Jaro

Nyhetsbild
Inhopparen Anthony Olusanya räddade delvis Jaros ansikte med sin kvittering. Foto: Kevin Åkerlund
Anthony Olusanyas kvittering till 1–1 räddade delvis ansiktet för Jaro inför säsongens rekordpublik på 1104 åskådare. Men med en haltande målvakt i motståndarlaget borde Jaro ha vunnit.

Mest läst senaste veckan