Från och med den första augusti ansvarar staden för anordnandet av lagstadgade elevvårdstjänster inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt för kuratorstjänster för studerande som avlägger en yrkesinriktad grundexamen.

I och med att elevantalet ökar, ökar även behovet av antalet professionella inom elevvården.

Enligt allmänna sektionens beslut ska nu fyra nya skolpsykologer och två nya skolkuratorer riktas till den finsk- och svenskspråkiga grundläggande utbildningen. Nya kuratorer börjar även inom förskoleundervisningen och vid andra stadiets läroanstalter, det vill säga yrkesinstitutet Vamia och gymnasierna.

– Beslutet förbättrar tjänsterna som erbjuds eleverna på ett betydande sätt, och stöder välbefinnandet hos barn och unga i Vasa stads skolor och läroanstalter, säger bildningsdirektör Christina Knookala.

I nuläget ansvarar psykologerna i Vasa stads egna skolor för över 1000 elever per psykolog. Kuratorernas elevantal varierar mellan 650–730 elever. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att det ska finnas en psykolog per 600–800 elever och en kurator per 600 elever.

Tidigare har Vasa övningsskola, Vaasan kristillinen koulu och Steinerskolan i Vasa själva ordnat sina elevvårdstjänster, men nu tar Vasa stad ansvaret för anordnandet av elevvårdstjänsterna.

– Förstärkning ges särskilt till de nya skolorna inom den grundläggande utbildningen, säger Knookala.

Studerandehälsovården svarar för psykologtjänsterna på andra stadiet och vid Vasa övningsskolas gymnasium.