Wärtsilä Energy Solutions har analyserat och modellerat Finlands elsystem och beräknat systemets framtida kapacitet, elproduktion och systemkostnader.

Baserat på resultaten uppskattar Wärtsilä att det i Finland kommer att byggas omfattande mängder markbaserad vinkraft. Analyserna visar att vindkraften är lönsam utan stöd. Kostnadsnivån för ny vindkraft är cirka 30 euro per megawattimme.

– Wärtsilä har globalt visat att billig förnybar energi driver framåt en förändring inom energiförsörjningen. Det är fint att inse att förnybar energi, och framför allt minskade kostnader för vindkraft möjliggör en omfattande utökning av marknadsbaserad vindkraft. Den här utvecklingen kommer att minska både kostnaderna för Finlands elproduktion samt utsläppen och är absolut den rätta vägen mot ett elsystem helt baserat på förnybar energi, säger Matti Rautkivi, försäljningsdirektör inom Wärtsilä Energy Solutions, i ett pressmeddelande.

Wärtsilä bedömer att vindkraften kommer att utökas i omfattande mängder. Kapaciteten kan till och med sjufaldigas fram till 2030.

Den utökade vindkraften kommer att minska elproduktionens helhetskostnader och utsläpp. Wärtsiläs beräkningar pekar på en 30 procentig kostnadsinbesparing på systemnivå jämfört med byggandet av ny kärnkraft.