|

Lagförändring ska förbättra barnets ställning

Regeringen vill revidera lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt. Barnens rätt att delta i behandlingen av ärenden som berör dem ska förbättras.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Revideringen av lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt är ett av regeringens viktigaste projekt som gäller barn, skriver justitieminister Antti Häkkänen (Saml) i ett pressmeddelande i på onsdagen. Avsikten med revideringen är att se till att barnets bästa tillgodoses bättre.

Lagen ska innehålla nya bestämmelser om vårdnadshavarnas skyldighet att skydda barnet mot våld, att vårda relationer med personer som står barnet nära och att medverka till att umgängesrätten tillgodoses.

Förslaget till reviderad lag betonar föräldrarnas och vårdnadshavarnas ansvar att beakta barnets synvinkel i alla situationer, det vill säga också när föräldrarna är oeniga om frågor som gäller vårdnad eller umgängesrätt.

Plock ur förslaget till reviderad lag om vårdnad om barn och umgängesrätt

  • Föräldrar ska kunna avtala - eller domstolen besluta - om att barnet ska bo växelvis hos vardera föräldern. Det växelvisa boendet skulle synas i befolkningsdatasystemet och därmed bättre beskriva barnets boende då hen bor lika mycket hos vardera föräldern.
  • För barnet ska kunna fastställas rätt att träffa en person som står barnet särskilt nära, det vill säga med vilken barnet har ett etablerat förhållande som kan jämställas med förhållandet mellan ett barn och en förälder.
  • Bestämmelser om föräldrarnas skyldighet att medverka till att umgängesrätten tillgodoses och ett förbud mot att påverka barnet på ett osakligt sätt ska tillföras lagen.
  • Lagen ska innehålla detaljerade bestämmelser om hörande av barn i domstol och hos socialmyndigheterna. Domstolen ska vid hörandet kunna anlita ett sakkunnigbiträde. Biträdet ska främst se till att hörandet sker på ett barnvänligt sätt. Barnets åsikt ska enligt förslaget utredas också i ostridiga ärenden. I dessa fall är det i första hand vårdnadshavarnas uppgift att ta reda på barnets åsikt.
  • I syfte att påskynda rättegångsförfarandet föreslås bestämmelser om en skyldighet att behandla ett ärende som gäller vårdnad om barn och umgängesrätt skyndsamt och ordna det första sammanträdet utan obefogat dröjsmål. En uppenbart ogrundad ansökan om ändring av ett avtal eller ett beslut ska enligt förslaget avslås redan i ett skriftligt förfarande.
  • Man ska i större utsträckning kunna komma överens om vårdnad och umgängesrätt genom ett avtal som fastställs av socialmyndigheterna. Föräldrarna ska kunna komma överens om uppgiftsfördelningen mellan sig, rätten att få uppgifter och om att vårdnaden om barnet vid sidan av föräldrarna anförtros någon annan person.

Kommentarer
|

Internationell jämförelse: Finland gör mest gott för världen

Nyhetsbild
Finland är ett bra land, enligt jämförelsen The Good Country Index. Foto: Pixabay
Enligt jämförelsen The Good Country Index är Finland det land i världen som gör mest gott för mänskligheten och belastar jorden minst i proportion till sin storlek.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan