Sjukvårdsdistrikt varnar för överdosering av D-vitamin

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Linus Lindholm

Vasa centralsjukhus.

Vasa sjukvårdsdistrikt påminner om konsekvenserna av överdosering av D-vitamin. Medveten överdosering åt barn kan leda till brottsanmälan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att det har förekommit enstaka fall där man i hemförhållanden gett för stora doser D-vitamin åt barn. D-vitamindropparna är köpta på internet och är starkare än vanliga d-vitamindroppar.

I pressmeddelandet specificeras inte vilken typ av droppar eller tillverkare det är frågan om.

Sjukvårdsdistriktet påminner om att D-vitamin är ett nödvändigt kosttillskott för växande barn och unga. Men överdosering kan leda till problem eftersom kalciumkoncentrationen i blodet stiger.

Läs också: Läkare: Barn behöver D-vitamin men för höga doser kan vara livsfarligt

Annons
Om en överdosering har skett ska den egna hälsovårdscentralen kontaktas.

D-vitaminförgiftning kan i värsta fall leda till svåra och permanenta organskador. Doseringen ska ske enligt de nationella rekommendationerna. Från två veckors ålder upp till 12 månader gäller 10 mikrogram per dygn. Mellan två och 17 års ålder gäller 7,5 mikrogram per dygn.

Medvetet överdoserar av D-vitamin åt barn kan leda till brottsanmälan, skriver Vasa sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Chefsöverläkaren om coronafria dagar: "Det vi gjort tillsammans ger nu effekt"

Christian Kantola är chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus. Trots att coronafallen ser ut att avta vill han inte ta segern för given.
Foto: Kollage

Christian Kantola är chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus. Trots att coronafallen ser ut att avta vill han inte ta segern för given.

Noll nya fall av coronasmitta i Vasa sjukvårdsdistrikt två dagar i följd – ett trendbrott? Kanske. Men Christian Kantola vågar inte blåsa faran över.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan