|

Inga alger vattnet i Österbotten – Jakobstad enda undantaget

NyhetsbildZoom
Blågrönalger kan bilda en kletig sörja när de blommar rikligt. Foto: Arkiv
Risken för omfattande algblomningar är mindre i år än de två senaste åren. I Österbotten finns inga alger i vattnet för tillfället, förutom i Jakobstad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Österbotten är det för tillfället inga blågröna alger i vattnet. Ett litet undantag finns i Jakbostadsområdet. Vid Ådön har Finlands miljöncentral upptäckt att det finns lite algblomning i vattnet.

Risken för omfattande blomningar av blågrönalger i Finlands havsområden är mindre än under de två föregående åren. Men det finns ändå risk att algen blommar senare under sommaren om sommaren blir varm. Speciellt på finska viken finns det fortfarande risk för algblomningar.

Enligt Finlands miljöcentral finns det i år en betydande risk för att det uppstår bälten av blågrönalg i Finlands öppna havsområden i västra och mellersta Finska viken. Risken är dessutom måttlig i norra delen av Östersjöns huvudbassäng, i Skärgårdshavet och i södra delen av Bottenhavet.

I övriga delar av Bottenhavet och Bottenviken är risken liten.

– Vädret påverkar avsevärt situationen beträffande blågrönalger. En varm sommar skapar förutsättningar för kraftigare algblomningar. I fjol ledde de höga halterna av näringsämnen i havsvattnet inte till kraftiga blomningar av blågrönalger eftersom sommaren var kall, säger ledande forskare Harri Kuosa vid Finlands miljöcentral, i ett pressmeddelande.

Blomningarna av cyanobakterier i Finlands havsområden infaller vanligen i slutet av juli och i början av augusti. I år kan den varma majmånaden medföra synliga blomningar tidigare än normalt. Bakterierna kan bilda olika slags gifter och ämnen som irriterar huden.

Hur blomningarna som bildas ute till havs driver in mot kustområdena beror på de rådande vind- och strömningsförhållandena. När det blåser från öppet hav kan bälten av blågröna alger ta sig in i skärgården och mot kusterna. Under vindstilla perioder stiger cyanobakterierna igen upp mot ytan.

Vid kusten och i skärgården kan det uppkomma lokala blomningar av cyanobakterier. Särskilt stor är risken under en lång vindstilla och varm period.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport
1

113 lopp sedan senast – Kimi Räikkönen vann i Austin

FORMEL 1 Kimi Räikkönen höll undan för Max Verstappen och Lewis Hamilton och vann USA:s GP.

Nyhetsbild
Lokalt

Biobesöket i rullstol blev en besvikelse: "Det är gräsligt"

VASA Carola Lithén såg fram emot en biokväll på Bio Rex i Vasa. Men kvällen blev förstörd när hon insåg att renoveringen av biografen försämrat tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Nyhetsbild
Sport

FC Sport tog första segern trots utvisning

FUTSAL FC Sport-j var bättre från början och bärgade säsongens första ligaseger i Vanda.

Nyhetsbild
Lokalt

På måndag stänger strejken flera idrottsanläggningar– se lista över stängda utrymmen

På måndag och tisdag går över 10 000 av fackförbundet JHL:s medlemmar i strejk. Strejken syns också i Vasa och i Korsholm, inom fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.

Mest läst senaste veckan