|

Antalet jordbruk första gången under 50 000

NyhetsbildZoom
Allt fler jordbruk avslutar sin verksamhet. Foto: Jonas Brunnström
Allt fler jordbruk avslutar sin verksamhet. Enligt preliminära uppgifter har antalet jordbruk som ansökt om odlarstöd sjunkit under 50 000 för första gången.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet jordbruk fortsätter att minska. Enligt Landsbygdsverkets preliminära uppgifter har kring 49 500 jordbruk ansökt om odlarstöd i år, vilket är kring 1 300 färre än året innan, rapporterar Yle.

Antalet jordbruk har minskat stadigt under en längre tid, men nedgången varierar beroende på område. Till exempel i Norra Savolax minskade antalet stödansökningar med bara några tiotal.

Landsbygdsverkets expert Sirpa Lintunen säger till att Yle att nästa skarpa fall tros komma år 2020. Då avslutas EU:s senaste stödprogram. I övergången mellan det föregående och nuvarande programmet (2014–15) minskade antalet jordbruk mer än vanligt.

Trots att antalet jordbruk minskar innebär det inte automatiskt att åkerarealen minskar. Flera av jordbruken som upphör med sin verksamhet säljer eller arrenderar ut sina åkrar till andra jordbruk.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Whiskyexpert om Kyrö Distillery: "Ni är inte konkurrenter, ni är bröder"

Den kända whiskyhistorikern och entreprenören Carl Lönndahl från Sverige vill göra en dokumentärfilm om entreprenörskapet kring Kyrö Distillery. Lönndahl menar att whisky i Norden har en egen prägel som inte konkurrerar med whiskyländer som Skottland eller Irland – i synnerhet Kyrö Distillery med sin rågwhisky.

Nyhetsbild
Lokalt

Traktorer lockade 2100 besökare – "De byggde vårt land efter kriget"

På ett fält i Övermalax står 148 veterantraktorer i solgasset. Utställningen ordnas för tolfte gången och har lockat 2100 besökare i år.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan