Premiärminister Abiy Ahmed kallar explosionen "ett misslyckat försök av krafter som inte vill se ett förenat Etiopien". Hittills finns inga uppgifter om vem som utfört dådet.

Inledningsvis rapporterade både premiärministern och statliga medier att ett antal personer dött i attacken. Uppgiften tillbakavisades senare av premiärministerns stabschef Fitsum Arega på Twitter.

"I nuläget, baserat på rapporter från polis och sjukhus, är 83 personer skadade. Av dessa befinner sig sex i kritiskt tillstånd. Inga dödsfall har hittills rapporterats", skriver han.

Människor hade samlats för att ge sitt stöd och lyssna till ett tal av den nytillträdde premiärministern när explosionen inträffade.

– Det var en granat. Någon försökte kasta den mot scenen där premiärministern befann sig, säger Seyoum Teshome vid mötets organisationskommitté till Reuters.

Panik ska ha utbrutit efter explosionen.

Den 41-årige Abiy Ahmed tillrädde premiärministerposten i april. Sedan dess har flera politiska förändringar skett i det afrikanska landet. Bland annat har tusentals fångar släppts fria. Många av dem var frihetsberövade efter att ha gripits vid regimkritiska protester.

Abiy Ahmed har också mildrat tonen mot den politiska oppositionen och öppnat för dialog med ärkefienden Eritrea. Han har ansträngt sig för att bygga broar mellan landets olika folkgrupper, bland annat genom att besöka Etiopiens somaliska del under sin första resa som premiärminister.

Abiy Ahmed är den förste etiopiske premiärminister som är etnisk oromier. Oromo är den största folkgruppen i landet och utgör ungefär en tredjedel av befolkningen. (TT-Reuters-AFP)