|

Första blåbären hägrar redan

NyhetsbildZoom
Blåbär är bra för hjärnan.Foto: Adobe Stock Foto: Adobe Stock
Blåbär, lingon och hjortron – om bara en vecka kan flitiga plockare skörda de första bären. Den torra försommaren kan ändå inverka negativt på helheten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Om en vecka kan man hitta mogna blåbär i södra Finland. Blåbärssugna plockare bör styra stegen mot soliga gläntor för att lokalisera de saftiga smakbomberna, rapporterar Helsingin Sanomat.

I norra Finland dröjer blåbärsskörden några veckor längre och uppe i Lappland väntas bären mogna tidigast om en månad. Situationen kan dock ändra hastigt om sommarvärmen återvänder med besked.

Blåbären är sällsynt tidiga i år på grund av den ovanligt varma våren. Även pollinationen lyckades bra.

Den ihållande torkan i södra Finland kan ändå inverka negativt på den sammantagna skörden, som väntas bli ungefär som vanligt – varken större eller mindre.

Hjortronblomningen började i Lappland för några veckor sedan. Tumregeln är att bären mognar kring sex veckor efter blomningen.

Lingonblomningen pågår för fullt i söder, men är fortfarande begränsad norr om Jyväskylä. Lingonskörden är i allmänhet pålitligare än blåbärsskörden, eftersom den kommer senare på sommaren.

Kommentarer
|

Tragiskt dråpfall i rätten: Missbrukarparets relation slutade med död på golvet och flykt med väninnan

Nyhetsbild
Helsingfors tingsrätt behandlade på fredagen ett fall som visar hurdant livet kan vara när saker och ting inte går som de ska. Foto: SPT/SPT
En 48-årig kvinna är misstänkt för att ha slagit ihjäl sin pojkvän i ett kraftigt berusningstillstånd.

Mest läst senaste veckan