|

NTM-centralen gav utlåtande om Kelibers miljökonsekvensbedömning

Kelibers provschakt vid Syväjärvi. Arkivbild. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Kelibers provschakt vid Syväjärvi. Arkivbild.

Den 18 januari i år skickade Keliber in en MKB-beskrivning till NTM-centralen i Södra Österbotten. Beskrivningen gäller brytning av spodumen som innehåller litium i gruvorna i Syväjärvi, Länttä, Rapasaari och Outovesi. Nu har NTM-centralen kommit med ett utlåtande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Malmen som bryts anrikas i produktionsanläggningen i Kalavesi i Kaustby och 600 000 ton är anläggningens årliga mottagningskapacitet. Produktionsanläggningens miljökonsekvenser har uppskattats i ett separat förfarande vid miljökonsekvensbedömning.

Det behandlade avloppsvattnet från gruvorna i Länttä och Syvävesi avleds via Ullava och ut i Perho å. Beroende på projektalternativ avleds avloppsvattnet från Rapasaari och Outovesi antingen via Ullava å eller Köyhäjoki åt och ut i Perho å.
Sammanlagt har 21 utlåtanden och 9 åsikter har lämnats in om bedömningsbeskrivningen. I förra veckan gav NTM-centralen ett utlåtande om beskrivningen. NTM-centralen ansåg att beskrivningen ger en tillräcklig bild av projektets miljökonsekvenser.

I den fortsatta planeringen av projektet bör man också fästa uppmärksamhet på projektets konsekvenser för vattendragen såsom gruvområdenas vattenbalans, kvävebelastningen på grund av sprängämnen, kloridhalten i de djupa grundvatten samt skadliga ämnen i skiffer bestående av kis och sidoberg. Också bedömningen som gäller fiskbeståndet i i Ullava å bör preciseras och eventuella trollsländor i området av Syväjärvi samt dykarnas levnadsförhållanden bör utredas.
Man bör också fästa uppmärksamheten vid trafiksäkerheten längs Länäntie, korsningen av stamväg 63 och skogsbilväen som leder till områdena i Outovesi, Syväjärvi och Rapasaari.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan