1. Håll koll på din ekonomi.
Innan du börjar utforska lånemarknaden är det viktigt att du ser över din egen ekonomi. Dels eftersom du kan se hur stor del av dina intäkter som du kan sätta av för att återbetala lånet, och dels för att långivarna är angelägna om att du har din ekonomi under kontroll. Det kan du enkelt göra genom att inrätta en budget. Det ger dig en överblick över dina inkomster och utgifter, samt en insikt om hur mycket du har att röra dig med varje månad. En budget kan också användas till att hitta ställen i din ekonomi där du kan spara pengar. De flesta svenskar har vanligtvis flera fasta kostnader som antingen kan tas bort eller hitta andra billigare alternativ. Det kan därför löna sig att byta försäkringar och abonnemang om det finns lösningar till ett lägre pris.

2. Räntor
Räntorna skiljer sig mycket för diverse lån men det du måste ha koll på är den effektiva ränta. Det är totalkostnaden för lånet, det är det faktiska priset man betalar när man tar ett lån. I den effektiva räntan ingår den nominella ränta, uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra avgifter som långivaren tar ut för lånet. När du jämför lån så är det enklast genom att kolla på den effektiva räntan.

3. Avgift och löptid
Aviavgifter och startavgifter är några mindre roliga avgifter som oftast tillkommer på lån, dock är de ofta inräknade i den ovannämnda effektiva ränta. Du bör vara realistisk när det gäller din avbetalningsplan men se till att du betalar av lånet så snabbt som möjligt. Ett lån med en låg ränta och lång löptid kan låta det som den mest fördelaktiga lösningen, men även fast räntan är låg så kommer du få betala räntan under en längre period. Lång löptid kan därför visa sig vara minst lika dyrt som ett lån med en hög ränta och kort löptid.

4. Jämför lån online
Genom att jämföra flera olika lånealternativ och långivare kan du hitta det billigaste och bästa alternativet för din situation. När du använder Fair-laan.se kan du jämföra alla lån och långivare utifrån effektiv ränta med räntor och avgifter, särskilda förmåner samt för- och nackdelar med diverse långivare. Då får du en grundlig överblick över dina alternativ innan du bestämmer dig för ett visst lån. Fair-laan.se är en av Sveriges ledande jämförelsetjänsterna för snabblån, smslån, lån utan UC eller om du vill låna med en betalningsanmärkning. Om du behöver låna men bor i Finland så kan matchbanker.fi rekommenderas. Hemsidan är endast tillgänglig på finska så ska du söka efter lainaa, vilket betyder lån på finska.

5. Ojämn inkomst och låneskydd
Jobbar du deltid, är timanställd eller har en ojämn inkomst av någon annan anledning så är det klokt att ha lite extra utrymme i din budget. Du bör därför räkna på din minsta möjliga inkomst när du gör din budget och sedan välja lån samt planera din återbetalningsplan efter det. Det kan vara säkrare i detta fall att ha en längre löptid för att undvika diverse straffavgifter som kan uppstå om du inte kan fixa din avbetalning. Många långivare erbjuder idag låneskydd, vilket innebär att du får hjälp med månadsbetalningarna om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Vid dödsfall betalas hela lånet av. Det kostar lite extra men det är en prisvärd försäkring.

Att teckna ett lån bör alltid vara din sista utväg. Det är inte gratis att låna pengar, även om du bara spenderar hälften av det du lånar så måste du betala ränta på varje krona. För att undvika en ond spiral så teckna inte nya snabblån för att betala av andra befintliga snabblån utan samla dem till ett stort lån med lägre ränta