Beskedet som alla väntade på kom vid sjutiden på söndagskvällen, lokal tid. Fyra av sammanlagt tolv pojkar är nu ute ur grottan.

– Fyra pojkar har nått den tredje kammaren och kommer inom kort att kunna gå ut ur grottan, säger general Kongcheep Tantrawanit till AFP, och refererar till den plats där räddningsinsatsen har sin bas.

Tossathep Boonthon, som är provinsens sjukvårdschef och deltar i räddningsoperationen, uttalade sig strax efter det att två pojkar hade räddats.

– Vi håller på att undersöka dem. De har ännu inte flyttats till Chiang Rais sjukhus, säger han.

Brittiska BBC som befinner sig på plats utanför grottsystemet har publicerat ett videoklipp på en ambulans som lämnar området med påslagna sirener.

En grupp dykare gav sig in på förmiddagen lokal tid, och av räddningsledarens uttalanden lät det som om det beräknades ta omkring elva timmar att hjälpa de första ut i dagsljuset.

– I dag är dagen D. Pojkarna är redo att möta vilka utmaningar som helst, sade räddningsledare Narongsak Osottanakorn innan operationen inleddes.

Hela räddningen har beräknats ta tre till fyra dagar. Livräddargruppen – som består av 13 utländska dykare, fem thailändska dykare och fem personer från militära specialförband – har förberett sig på uppgiften och övat i dagar.

Under tiden har anhöriga, journalister och andra intresserade samlats vid grottlabyrintens ingång på bergssluttningen – till slut en trängsel på över 1 000 personer. Under morgonen motade polis bort alla som inte direkt deltog i insatsen, och journalisterna makade i stället ihop sig på en lerig kulle i närheten för att kunna rapportera därifrån.

Zoom

Räddningsdykare sonderar på väg in i grottsystemet där de tolv thailändska pojkarna och deras fotbollstränare varit fast i över två veckor. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center



De tolv pojkarna i åldrarna 11–16 år och deras 25-årige tränare gick in i grottsystemet den 23 juni, trots varningsskyltar. Och blev fast. Monsunregnet kom, och de smala gångarna blev snabbt översvämmade. När dykare äntligen hittade gruppen hade den varit instängd i nio dagar. Men alla var vid liv.

En luftledning på uppemot två kilometer kunde till slut ledas in till deras håla för att inte syret ska ta slut, och samtidigt har man intensivt pumpat ut och lett bort vatten.

Ett häftigt skyfall på lördagen påminde om faran som vädret utgör. Det varade bara en halvtimme, men nytt och mer ihållande ösregn förutses för de närmaste dagarna. Då kan vattnet stiga så att gruppens lilla klipphylla krymper till mindre än tio kvadratmeter, sade räddningsledaren sent i lördags kväll:

– Vi kommer aldrig att vara mer förberedda än i dag.

Anhöriga har i alla fall fått livstecken från de instängda. Dykare kom ut med meddelanden skrivna i dunklet med blyerts på rutat, lite fläckigt papper, där ungdomarna, en efter en, hälsar till mamma och pappa och halvt på skämt ber dem komma med deras älsklingsrätt.

Allting började med att en mamma anmälde sin son försvunnen när han inte kommit hem från fotbollsträningen den 23 juni. Och till slut hittade man cyklar och skor utanför grottan, varvid en enorm räddningsansträngning drogs i gång.

Uppdaterad: Fyra pojkar räddades under den första räddningsinsatsen, inte två.

Fakta: Svår operation under ständiga skyfall

  • Lördag 23 juni: Tolv pojkar och deras fotbollstränare försvinner. Cyklar hittas låsta nära Tham Luang-grottornas öppning. Monsunens ösregn har börjat.
  • Måndag 25 juni: Dykare ger sig in för att söka, men får det svårt i häftiga strömmar. Anhöriga väntar och ber utanför.
  • Onsdag 27 juni: Brittiska grottdykare och amerikansk militär kommer.
  • Torsdag 28 juni: Pumpar transporteras dit för att få ut vatten ut grottgångarna och man söker efter nya bergsöppningar med hjälp av drönare.
  • Måndag 2 juli: Dykare hittar hela gruppen, alla är vid liv.
  • Tisdag 3 juli: Mat och värktabletter tas in till gruppen. Därefter börjar man öva dem att vara under vatten med syrgas och heltäckande ansiktsmask.
  • Fredag 6 juli: En erfaren dykare svimmar och avlider när han kommer ut.
  • Lördag 7 juli: Brev kommer ut – från pojkarna till deras föräldrar, och från tränaren som ber om förlåtelse.
  • Söndag 8 juli: Räddningsledningen meddelar att man börjat evakueringen som förmodas ta flera dagar, och att nya skyfall är att vänta.
  • Källa: AFP (TT)