|

Fyra pojkar har räddats ur grottan i Thailand

NyhetsbildZoom
Thailändska soldater pumpar ut vatten från grottorna. De har lyckats sänka nivån så mycket att det bara är korta sträckor kvar där pojkarna blir tvungna att dyka.
De första fyra pojkarna har nu kunnat räddas ur Tham Luang-grottorna i Thailand efter en komplicerad räddningsinsats, enligt lokala myndigheter. Det unga fotbollslaget har suttit därinne i kvavt mörker i två veckor fångna av monsunen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Beskedet som alla väntade på kom vid sjutiden på söndagskvällen, lokal tid. Fyra av sammanlagt tolv pojkar är nu ute ur grottan.

– Fyra pojkar har nått den tredje kammaren och kommer inom kort att kunna gå ut ur grottan, säger general Kongcheep Tantrawanit till AFP, och refererar till den plats där räddningsinsatsen har sin bas.

Tossathep Boonthon, som är provinsens sjukvårdschef och deltar i räddningsoperationen, uttalade sig strax efter det att två pojkar hade räddats.

– Vi håller på att undersöka dem. De har ännu inte flyttats till Chiang Rais sjukhus, säger han.

Brittiska BBC som befinner sig på plats utanför grottsystemet har publicerat ett videoklipp på en ambulans som lämnar området med påslagna sirener.

En grupp dykare gav sig in på förmiddagen lokal tid, och av räddningsledarens uttalanden lät det som om det beräknades ta omkring elva timmar att hjälpa de första ut i dagsljuset.

– I dag är dagen D. Pojkarna är redo att möta vilka utmaningar som helst, sade räddningsledare Narongsak Osottanakorn innan operationen inleddes.

Hela räddningen har beräknats ta tre till fyra dagar. Livräddargruppen – som består av 13 utländska dykare, fem thailändska dykare och fem personer från militära specialförband – har förberett sig på uppgiften och övat i dagar.

Under tiden har anhöriga, journalister och andra intresserade samlats vid grottlabyrintens ingång på bergssluttningen – till slut en trängsel på över 1 000 personer. Under morgonen motade polis bort alla som inte direkt deltog i insatsen, och journalisterna makade i stället ihop sig på en lerig kulle i närheten för att kunna rapportera därifrån.

Zoom

Räddningsdykare sonderar på väg in i grottsystemet där de tolv thailändska pojkarna och deras fotbollstränare varit fast i över två veckor. Foto: Tham Luang Rescue Operation CenterDe tolv pojkarna i åldrarna 11–16 år och deras 25-årige tränare gick in i grottsystemet den 23 juni, trots varningsskyltar. Och blev fast. Monsunregnet kom, och de smala gångarna blev snabbt översvämmade. När dykare äntligen hittade gruppen hade den varit instängd i nio dagar. Men alla var vid liv.

En luftledning på uppemot två kilometer kunde till slut ledas in till deras håla för att inte syret ska ta slut, och samtidigt har man intensivt pumpat ut och lett bort vatten.

Ett häftigt skyfall på lördagen påminde om faran som vädret utgör. Det varade bara en halvtimme, men nytt och mer ihållande ösregn förutses för de närmaste dagarna. Då kan vattnet stiga så att gruppens lilla klipphylla krymper till mindre än tio kvadratmeter, sade räddningsledaren sent i lördags kväll:

– Vi kommer aldrig att vara mer förberedda än i dag.

Anhöriga har i alla fall fått livstecken från de instängda. Dykare kom ut med meddelanden skrivna i dunklet med blyerts på rutat, lite fläckigt papper, där ungdomarna, en efter en, hälsar till mamma och pappa och halvt på skämt ber dem komma med deras älsklingsrätt.

Allting började med att en mamma anmälde sin son försvunnen när han inte kommit hem från fotbollsträningen den 23 juni. Och till slut hittade man cyklar och skor utanför grottan, varvid en enorm räddningsansträngning drogs i gång.

Uppdaterad: Fyra pojkar räddades under den första räddningsinsatsen, inte två.

Fakta: Svår operation under ständiga skyfall

  • Lördag 23 juni: Tolv pojkar och deras fotbollstränare försvinner. Cyklar hittas låsta nära Tham Luang-grottornas öppning. Monsunens ösregn har börjat.
  • Måndag 25 juni: Dykare ger sig in för att söka, men får det svårt i häftiga strömmar. Anhöriga väntar och ber utanför.
  • Onsdag 27 juni: Brittiska grottdykare och amerikansk militär kommer.
  • Torsdag 28 juni: Pumpar transporteras dit för att få ut vatten ut grottgångarna och man söker efter nya bergsöppningar med hjälp av drönare.
  • Måndag 2 juli: Dykare hittar hela gruppen, alla är vid liv.
  • Tisdag 3 juli: Mat och värktabletter tas in till gruppen. Därefter börjar man öva dem att vara under vatten med syrgas och heltäckande ansiktsmask.
  • Fredag 6 juli: En erfaren dykare svimmar och avlider när han kommer ut.
  • Lördag 7 juli: Brev kommer ut – från pojkarna till deras föräldrar, och från tränaren som ber om förlåtelse.
  • Söndag 8 juli: Räddningsledningen meddelar att man börjat evakueringen som förmodas ta flera dagar, och att nya skyfall är att vänta.
  • Källa: AFP (TT)

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Riksdagsval med jourtillägg

Riksdagsvalet blir intressant i Österbotten. I svallet efter jourbeslutet strider Samlingspartisterna öppet, medan SDP vädrar morgonluft.

Nyhetsbild
Lokalt

Väktarstrejk stänger tågstationer i Karleby och Vasa

KARLEBY/VASA VR:s stationsbyggnader i Karleby och Vasa kommer att vara stängda under väktarstrejken, som inleds på onsdag.

Nyhetsbild
Lokalt

Bil krockade med långtradare – släpet blockerade vägen

PÖRTOM Riksväg 8 var stängd lite norr om Pörteborg i flera timmars tid och polisen dirigerade trafiken via mindre vägar. Långtradarsläpet blockerade riksvägen. Det var vid 16-tiden som en personbil krockade med långtradarens släp. Uppdaterad 21.00.

Nyhetsbild
Lokalt

Sänk farten – Nu börjar vinterhastigheterna gälla

Vinterhastigheterna tas i bruk före veckoslutet, meddelar Trafikverket. Det betyder att hastighetsbegränsningen på landsvägarna i allmänhet blir 80 kilometer i timmen. På motorvägarna gäller 100 kilometer i timmen.

Mest läst senaste veckan