|

Trump: Tyskland under rysk kontroll

Med en rejäl bredsida mot Tyskland höjer USA:s president Donald Trump temperaturen ytterligare inför dagens Nato-toppmöte i Bryssel. Trump kräver ökad tysk försvarsbudget – och anklagar Berlin för att gå i Rysslands ledband.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett frukostmöte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, inför själva Nato-mötet, bjuder på en rejält Trump-sågning av Tyskland inför öppna kameror.

– Hur kan ni hålla ihop när länderna får energi från den personen eller gruppen som ni vill ha skydd mot? Ni gör bara Ryssland rikare, säger Trump till en tämligen stel Stoltenberg.

– Vi beskyddar Tyskland. Vi beskyddar Frankrike. Vi beskyddar alla de här länderna och så går flera av dem och gör ett gasledningsavtal med Ryssland där de betalar miljarder dollar rätt ner i den ryska statskassan. Så vi ska alltså beskydda er mot Ryssland, men ni betalar miljarder av dollar till Ryssland. Det är inte passande, säger Trump.

Och han nöjer sig inte med det.

– Tyskland är totalt kontrollerat av Ryssland. Enligt min mening är Tyskland en rysk gisslan eftersom de får så mycket av sin energi från Ryssland, säger Trump.

Bredsidan förstärker bilden av att det är främst Tyskland som Trump nu skjuter in sig på i sin kritik mot vad han anser vara för låga försvarsbudgetar i många europeiska Nato-länder.

Försvarsalliansens medlemmar har som mål att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret – något som dock bara maximalt åtta länder når upp till i år.

Tyskland, som lägger motsvarande 1,24 procent på försvaret, försöker förgäves försvara sig med att landets starka ekonomi och stadigt växande BNP gör det svårt att enkelt nå upp till tvåprocentsmålet.

Det örat vill Trump inte lyssna på.

– Det senaste året har andra länder lagt omkring 40 miljarder dollar (motsvarande 350 miljarder kronor) mer på att hjälpa Nato, men det är inte i närheten av tillräckligt, säger han.

Trump gick ut hårt redan i går och kallade skillnaden i försvarsbudgetarna för "väldigt orättvist".

Från Europa kontrade i sin tur EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk med att påpeka att EU-ländernas försvarsutgifter är "flera gånger större än Rysslands och lika stora som Kinas".

– Och jag tror inte att du kan tvivla, herr president, på att det är en investering som görs i gemensam amerikansk och europeisk säkerhet och försvar. Vilket man inte kan säga om de ryska och kinesiska utgifterna, sade Tusk i Bryssel.

Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är särskilt inbjudna till kvällens arbetsmiddag då även Finland och Sverige – i form av statsminister Stefan Löfven (S) – kommer att delta.

Försvarsutgifterna väntas bli det stora diskussionsämnet vid toppmötet, trots att alla medlemsländer redan för flera år sedan lovat att sikta på att uppnå tvåprocentsmålet till senast år 2024.

Därutöver ska Nato-ledarna slutgiltigt besluta om sina två nya ledningscentraler, i amerikanska Norfolk och tyska Ulm, för att bättre hantera transporter till havs och till lands. Man ska diskutera hybridhot, militärutbildning i Irak och det nya "fyra gånger 30"-målet: att inom 30 dagar kunna sätta in 30 mekaniserade bataljoner, 30 flygskvadroner och 30 stridsfartyg, om det skulle behövas i ett krisläge.

Efter uppgörelsen mellan regeringarna i Aten och Skopje om ett nytt namn på Makedonien väntas också en formell inbjudan till Skopje om Nato-medlemskap.

– När uppgörelsen är definitiv och implementerad kommer vi kunna bjuda in den forna jugoslaviska republiken Makedonien till att bli Natos 30:e medlem under sitt nya namn: Republiken Nordmakedonien. Det är en stark signal om att Natos dörr är och fortsätter att vara öppen, sade Jens Stoltenberg på sin presskonferens i går.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport
1

113 lopp sedan senast – Kimi Räikkönen vann i Austin

FORMEL 1 Kimi Räikkönen höll undan för Max Verstappen och Lewis Hamilton och vann USA:s GP.

Nyhetsbild
Lokalt

Biobesöket i rullstol blev en besvikelse: "Det är gräsligt"

VASA Carola Lithén såg fram emot en biokväll på Bio Rex i Vasa. Men kvällen blev förstörd när hon insåg att renoveringen av biografen försämrat tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Nyhetsbild
Sport

FC Sport tog första segern trots utvisning

FUTSAL FC Sport-j var bättre från början och bärgade säsongens första ligaseger i Vanda.

Nyhetsbild
Lokalt

På måndag stänger strejken flera idrottsanläggningar– se lista över stängda utrymmen

På måndag och tisdag går över 10 000 av fackförbundet JHL:s medlemmar i strejk. Strejken syns också i Vasa och i Korsholm, inom fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.

Mest läst senaste veckan