|

Seriestryparen dömdes för mord och buras in på livstid

NyhetsbildZoom
Seriestryparen Michael Penttilä dömdes för mordet av en prostituerad kvinna i Helsingfors i april. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva
Enligt rätten var mordet planerat och sällsynt grymt. Motivet för dådet var sexuellt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Helsingfors tingsrätt har dömt seriestryparen Michael Penttilä till livstids fängelse för mord. Penttilä mördade en 52-årig prostituerad kvinna i Helsingfors i april. Domen förkunnades på onsdagen.

Tingsrätten ansåg att Penttilä hade för avsikt att mörda offret och att motivet var sexuellt. Penttilä är intresserad av brutalt sadomasochistiskt sex som involverar strypning.

Något som ytterligare talar för att brottet var planerat var att Penttilä innan mötet med kvinnan i hennes lägenhet utrustade sig med redskap som lämpar sig för strypning, bland annat ett bälte och strumpbyxor.

Därtill ansåg tingsrätten att gärningen var sällsynt grymt. Enligt rätten ströp Penttilä kvinnan i minst 6–8 minuter, eventuellt längre, och offret var hela tiden medveten om att hon skulle dö.

Penttilä själv bestred mord, men erkände dråp. Han hävdade att dödsfallet var ett misstag.

Penttilä har tidigare dömts för två dråp och ett dödsvållande, samt en rad andra våldsbrott. Förutom det senaste offret har han dödat sin mamma, en 12-årig flicka och en kring 40-årig kvinna.

Mordrättegången mot Penttilä ägde rum på Helsingfors tingsrätt på tisdagen.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Whiskyexpert om Kyrö Distillery: "Ni är inte konkurrenter, ni är bröder"

Den kända whiskyhistorikern och entreprenören Carl Lönndahl från Sverige vill göra en dokumentärfilm om entreprenörskapet kring Kyrö Distillery. Lönndahl menar att whisky i Norden har en egen prägel som inte konkurrerar med whiskyländer som Skottland eller Irland – i synnerhet Kyrö Distillery med sin rågwhisky.

Nyhetsbild
Lokalt

Traktorer lockade 2100 besökare – "De byggde vårt land efter kriget"

På ett fält i Övermalax står 148 veterantraktorer i solgasset. Utställningen ordnas för tolfte gången och har lockat 2100 besökare i år.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan