|

Antalet jordbruk minskar men produktionen är på samma nivå

NyhetsbildZoom
I år ansökte cirka 49 700 gårdar om jordbruksstöd. Det är betydligt färre än år 2000 då hela 78 000 gårdar lämnade in en stödansökan.
Antalet lantbruk minskar i snabb takt i Finland men de finländska bönderna producerar fortfarande lika mycket. Det visar naturresursinstitutet Lukes och Landbygdsverket Mavis färska uppgifter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I år ansökte cirka 49 700 gårdar om jordbruksstöd. Det här är första gången det finns färre än 50 000 aktiva gårdar i Finland. Enligt naturresursinstitutet Lukes uppgifter från åren 2000-2017 har gårdarnas antal sjunkit rätt så jämt med nästan tre procent varje år.

År 2000 fanns det fortfarande 78 000 lantbruk i Finland medan endast 50 500 gårdar lämnade in en stödansökan i fjol. Husdjursgårdarnas antal har minskat fortare än växtodlingsgårdarnas. Till exempel har antalet mjölkgårdar i Finland sjunkit med sju procent varje år.

Finlands livsmedelsexport upplevde däremot i fjol en snabb tillväxt efter fyra dåliga år, men tillväxten verkar ändå tillfällig enligt naturresursinstitutet Luke. Lantbruks- och trädgårdsföretagens lönsamhet har redan varit svag i flera år.


Kommentarer
|

Sipilä i frågetimmen: Tiden är knapp för vårdreformen

Nyhetsbild
Statsminister Juha Sipilä (C) säger att det blir dyrt för samhället om tiden tar slut för vård- och landskapsreformen. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Statsminister Juha Sipilä har inte tappat hoppet trots att grundlagsutskottets utlåtande låter vänta på sig. Han tror ännu att riksdagen hinner rösta om vårdreformen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Minkens herrar höll i taktpinnen i stafetten

LÄNGDSKIDOR I fjol blev det dubbelt IF Minken i herrstafetten i FSSM. I Pargas fick minkarna nöja sig med en medalj, men första laget var också helt ohotat i guldkampen.

Nyhetsbild
Kultur

Ny bok om Rundradion – Yle har fått kämpa för sin integritet

Rundradiobolaget Yle har fått utstå kritik och anklagelser genom hela sin historia, men bolaget har klarat sitt uppdrag att främja finländarnas allmänbildning bra. Det säger docent Paavo Oinonen som skrivit en bok om Rundradion.

Nyhetsbild
Lokalt

Tidningen försenad i dag

Vasabladet delas ut senare än vanligt i dag söndag.

Nyhetsbild
Lokalt

Missa inte chansen att se mobbningsseminariet i efterhand

WEBB-TV Du som inte kunde delta i det välbesökta seminariet "ingenmobbning", som ordnades av Vbl och CLL har  ännu möjlighet att se det på webben.

Mest läst senaste veckan