Ungefär en fjärdedel av finländarna litar inte på arbetstagare med utländsk bakgrund, om man får tro Arbets- och näringsministeriets färska enkätundersökning. Sammanlagt 1 024 personer deltog i enkätundersökningen som gjordes av TNS Kantar på uppdrag av ministeriet, föreningen Suomalaisen Työn Liitto, Arbetshälsoinstitutet och Business Finland.

63 procent av dem som svarade på enkäten sade sig däremot lita lika mycket på arbetstagare med utländsk bakgrund som på arbetstagare med finländsk bakgrund, och bland dem som faktiskt hade erfarenhet av att arbeta tillsammans med arbetstagare med utländsk bakgrund var andelen 74 procent. Resultatet tyder på att misstron mot arbetstagare med utländsk bakgrund minskar om man till exempel har en kollega med utländsk bakgrund.

– Utifrån resultaten ser det ut som att bristen på förtroende för arbetstagare med utländsk bakgrund i stor utsträckning bottnar i fördomar. Det som är positivt är att det går att vinna människors förtroende, och det sker genom människornas egna erfarenheter, säger Barbara Bergbom, äldre sakkunnig vid Arbetshälsoinstitutet, i ett pressmeddelande.

Enkätundersökningen ingår i Arbets- och näringsministeriets projekt Arbetsliv 2020. Enligt ministeriet var syftet med undersökningen att kartlägga vilka faktorer som inverkar på att förtroende skapas på de finländska arbetsplatserna.