|

Frankrike världsmästare i fotboll

NyhetsbildZoom
Antoine Griezmann. Foto: Thanassis Stavrakis
Frankrike har vunnit sitt andra VM-guld i fotboll. Detta efter en målrik och intensiv VM-final mot Kroatien som slutade 4–2 i fransk favör.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det rasslade rejält i målburarna i VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien. Frankrike var först ut när de tog en tidig ledning. Med viss hjälp. En frispark från Antoine Griezmann i den 18:e minuten gick via kroaten Mario Mandzukics huvud in i nät.

Målet gav "Les Bleus" 1–0 och förarsätet i VM-finalen.

Kroatien har dock vänt underlägen förr. Kroaterna har släppt in det första målet i åttondels-, kvarts- och semifinal på vägen till finalen i Moskva. De skulle utjämna även denna gång.

En snabb och rapp mottagning från Ivan Perisic gav densamme ett lysande skottläge. Ett skottläge han tog till vara på när han ordnade kvitteringen i den 28:e minuten. Mindre än tio minuter senare skulle just Perisic i stället bli syndabock – efter videogranskning. Domare Nestor Pitana från Argentina tyckte först inte att bollträffen på Inter-spelarens hand var något att orda om.

Efter att ha beskådat situationen på en videoskärm tyckte han i stället att det var straff. En kylig Antoine Griezmann gjorde inga misstag när han rullade tillbaka Frankrike till ledning i den 39:e minuten. Det målet räckte för att lagen skulle gå in till pausvila med fransk ledning på resultattavlan.

Väl i andra halvlek skulle Frankrike utöka sin ledning. Paul Pogba fick både en och två chanser innan han vänsterbredsidade in 3–1 till Frankrike med timmen spelad. Och bara minuter därpå var det Kylian Mbappés tur. Lågt, välplacerat, otagbart och 4–1 till Frankrike som just nu stormar mot sitt andra VM-guld i historien.

Eller? För kort därpå var Mario Mandzukic påpasslig när han snodde bollen av franske målvakten Hugo Lloris och rullade in 4–2.

Men närmare än så kom inte Kroatien, och vid slutsignalen kunde i stället de franska spelarna jubla. Guldet var nationens första på 20 år, efter att de tog sitt första på hemma-VM:et 1998.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan