|

Fotbollshysteri i Frankrike

90 000 supportrar följde VM-finalen vid Eiffeltornet. Supportrar i Paris.
Jublande och sjungande fransmän fyllde gator och torg när det blev klart att Frankrike vunnit sitt andra VM-guld i historien.90 000 fotbollsfans följde matchen vid Eiffeltornet, uppemot en kvarts miljon på Champs-Élysées – och efteråt hyllades laget av presidenten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Frankrike var favoriter att vinna finalen mot Kroatien, och höll för favorittrycket.

Efter 4–2-segern i Moskva utbröt ett vilt guldfirande bland miljontals fransmän på hemmaplan.

– Det är så fantastiskt, det de gjort. Pogba, Mbappé och Grizou (Griezmann), de är på toppen av världen, säger John, en 41-årig supporter i Paris.

90 000 vit-röd-blåa fans såg matchen på tv vid Eiffeltornet, och en kvarts miljon människor förväntades till ett för bilar avstängda Champs-Élysées.

Ölsprutande, nationalsångssjungande och överväldigade fransmän fyllde de stora städernas gator.

Presidenten Emmanuel Macron var på plats i Moskva där han uttryckte en stor stolthet gentemot guldlaget.

– Jag är väldigt, väldigt stolt och det ska jag berätta för dem, sade presidenten.

Fakta: Frankrikes VM

  • Final: Kroatien 4–2.
  • Semifinal: Belgien 1–0.
  • Kvartsfinal: Uruguay 2–0.
  • Åttondelsfinal: Argentina 4–3.
  • Gruppspel: Australien 2–1, Peru 1–0, Danmark 0–0. (TT)

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan