|

Europeiskt åskoväder försenar svenska flyg

Ett åskoväder ligger över stora delar av Europa och ställer till med förseningsproblem för svenska flygresenärer. Zoom
Foto: Johan Nilsson/TT

Ett åskoväder ligger över stora delar av Europa och ställer till med förseningsproblem för svenska flygresenärer.

Just nu drar ett kraftigt åskoväder över stora delar av Europa. Bland de drabbade länderna finns bland andra Frankrike, Portugal, Tyskland och Spanien. Ovädret innebär förseningar för alla flyg till och från Sverige som trafikerar någon av de drabbade flygplatserna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Problemen har påverkat flygtrafiken under större delen av tisdagen, något som Upsala Nya Tidning var först med att rapportera om.

– När ett åskoväder ligger för nära en flygplats så får man inte tanka av säkerhetsskäl. Då kan inte planen komma iväg och därför blir flygplatserna fulla och kan inte ta emot flygplan, säger Alexandra Maritz, presstalesperson hos Swedavia, till TT.

När ett flygplan från exempelvis Arlanda eller Landvetter inte kan genomföra sin resa som planerat innebär det att planet kan förlora sin bokade plats i luftrummet och på den mottagande flygplatsen och i stället måste vänta på en ny ledig tid, vilket skapar följdförseningar.

Problemen med åskovädret började på tisdagsförmiddagen och slår olika beroende på vart man ska med förseningar på mellan tio minuter upp till 1,5 timmar.

Annons
När flygen kan börja gå normalt igen är svårt att säga.

– Väder är väder; det är svårt att göra säkra förutsägningar, säger Alexandra Maritz.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan