|

Hon blev Youtubekändis över en natt

NyhetsbildZoom
Sara Maria Forsberg gillar språk. Hon har många utländska ­vänner och tycker också om att se språkvideon på Youtube och ­lära sig enkla vardagsfraser. Foto: Eva-Stina Kjellman
Sara Maria Forsberg kunde aldrig tro att hon skulle få så stor uppmärksamhet när hon laddade upp sin språkvideo på Youtube i måndags.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det har varit en helt galen dag, ­säger Sara Maria Forsberg när vi pratas vid efter att hon slutat jobbet på torsdag eftermiddag.

Telefonen har massor med missade samtal och kvällen kommer att gå åt till att ge intervjuer åt journalister från både finländska och utländska tidningar och radiokanaler. Alla vill ha tag på Jakobstadstjejen som över en natt blev en Youtubesuccé. Så har det varit de senaste dagarna.

– Jag börjar nästan få ont i magen av stress, säger hon.

Och skrattar. För mest tycker hon ändå att det är roligt.

– Jag borde passa på och njuta så länge det varar. Youtubekändisskap brukar ju vara rätt kortlivade.

Det var på måndag kväll som ­Sara Maria Forsberg publicerade det 1 ­minut och 45 sekunder långa video­klippet ”What Languages Sound Like” på Youtube.

– Jag länkade till det på Facebook och några mindre forum. När jag vaknade nästa dag hade det redan visats över 100.000 gånger. Det ­hade jag verkligen aldrig förväntat mig.

På fredag morgon hade klippet nått nästan 3,5 ­miljoner visningar och kommenterats av folk från hela världen. ­Förutom intervjuförfrågningar har ­Sara Maria Forsberg också fått olika ­erbjudanden.

– Flera har föreslagit att jag ska ­sälja upphovsrätten till klippet och börja tjäna pengar. Men det har jag inte gått med på.

– En som hörde av sig sade att han är filmproducent i Hollywood och att han gillar det jag gör och bad mig ta kontakt. Jag har ingen aning om det var äkta.

Sara Maria Forsberg berättar att idén till ”What Languages Sound ­Like” kom rätt spontant.

– Jag har sett liknande klipp tidigare och ville göra ett eget.

I videon imiterar hon olika språk. Finska, svenska, estniska, franska, brittisk engelska, spanska, hindi?... Lyssnar man bara på melodin i språken hon låtsas tala så tror man ­nästan först att hon behärskar dem alla. Men lyssnar man när­mare på orden inser man snabbt att de inte betyder något.

– Många tror att jag faktiskt för­söker prata de olika språken, och har kommenterat till exempel att det där är ju inte alls portugisiska, även om jag nog varit tydlig med att allt är påhittat och att det här bara är hur jag personligen tycker att ­olika språk låter.

– Jag har också fått jättemycket positiva kommentarer, så det är roligt. Jag har ingen aning om varför klippet blivit så populärt. Det finns många människor som kan imitera språk, men det är väl inte så vanligt att man filmar det.

Hon säger att europeiska språk som franska och tyska var lättast att ­imitera.

– Jag hittade på några ord och skrev ner på ett papper och lärde mig ­utantill. Men med de svårare språken, som portugisiska och hindi, var jag tvungen att kolla på lite ­videoklipp först för att få till det.

– Danska och holländska försökte jag mig inte ens på, de är supersvåra!

Sara Maria Forsbergs modersmål är finska men hon pratar även flytande svenska och engelska. Hon kan också grunderna i franska och tyska. Men det språk som hon helst skulle vilja lära sig flytande är arabiska:

– Det är ett svårt språk att lära sig för finländare, men jag tycker att det låter vackert. Jag har studerat lite arabiska på fritiden. Jag tycker om att se språkvideon på Youtube och ­lära mig olika vardagsfraser.

Tänker du fortsätta ladda upp ­videoklipp på Youtube eller har uppmärksamheten avskräckt dig?

– Lite skrämd blir man ju, säger hon och skrattar.

– Men jag kommer nog att fortsätta spela in och ladda upp när det känns rätt. Inte exakt likadana klipp, men språk- och musikrelaterade ­saker. Det är jättespännande och roligt med en ny stor publik, men ­sam­tidigt känns det svårare ­eftersom folk kanske förväntar sig en ny hit. Och det är klart att man börjar tänka efter lite mer innan man laddar upp något nu.

Pratar tre språk flytande

  • Sara Maria Forsberg är 19 år.
  • Hon är född och uppvuxen i Jakobstad. Familjen bodde även utomlands några år när hon var liten. Hon gick dagis i USA och första klass i skolan i England innan de flyttade tillbaka till Finland.
  • Båda hennes föräldrar är finskspråkiga, även om pappan är född i Sverige. Förutom finska pratar hon också flytande svenska och engelska.
  • Hon har både gått i gymnasium och studerat till restaurangkock i Karleby och avlade kombi­studentexamen förra våren.
  • Jobbar nu på Halpa-Halli i Jakobstad. Sparar pengar för att kunna resa: i första hand tillbaka till USA för att se nya delar av landet.
  • På fritiden tycker hon om att träna på gym och springa.
  • Hennes användarnamn på Youtube är smoukahontas.
Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Korsnäs höjer inkomstskatten, beslöt ett enhälligt fullmäktige

Korsnäs höjer inkomstskattesatsen till 21,5 procent inför 2019 men bibehåller fastighetsskatten på nuvarande nivå. Det här beslöt kommunfullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild
Lokalt

Julens räddande änglar förbereder sig på att hjälpa – De äldre i fokus i år

VASA/KORSHOLM Julen är inte bara glädje och fest. För de fattiga och ensamma innebär högtiden svårigheter. Därför förbereder sig nu Karin Äijö och fjorton andra aktivister på att dela ut matpåsar åt de fattiga för nionde året i rad.

Nyhetsbild
Lokalt

Slöjdfestival ordnas på Kvarken för tredje året i rad

På slöjdfestivalen kan du lära dig att väva i annorlunda material, nya knyttekniker eller varför inte se hur man virkar en våffla. I år vill man också locka en bredare publik, bland annat finskspråkiga och män.

Nyhetsbild
Lokalt

Sällsynt sega alger i höst – har siktats både runt Replot och långt ute till havs

NTM-centralen har fått in algobservationer från bland annat Gerby-Västervik skärgård, Replotfjärden, Köklot och Vallgrund. Alger har också noterats långt ut till havs.

Mest läst senaste veckan