|

Brand vållar tågkaos i Paris och 2500 har evakuerats

Det är tvärstopp för tågen till och från Montparnasse-stationen i Paris till följd av en brand. För snabbtågen TGV försöker man hitta alternativa lösningar. Zoom
Foto: Arkiv/TT/Claude Paris

Det är tvärstopp för tågen till och från Montparnasse-stationen i Paris till följd av en brand. För snabbtågen TGV försöker man hitta alternativa lösningar.

En brand i ett ställverk har orsakat ett omfattande strömavbrott i Paris som även påverkar tågtrafiken. Flera stadsdelar och förorter blev strömlösa, liksom Montparnasse-stationen, som är ett av naven för fjärrtåg och en av de största stationerna i Frankrike.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Omkring 16 000 hushåll saknar ström.

Hur många resenärer som berörs är oklart, men de är många i semestertider. Parispressen rapporterar att det är kaotiskt på stationen. Resenärerna uppmanas att om möjligt ändra sina resplaner.

Det är linjer mellan huvudstaden och västra respektive sydvästra Frankrike som utgår från Montparnasse. En del av de snabbtåg (TGV) som skulle ha trafikerat Montparnasse under fredagen dirigeras om till stationen Austerlitz.

För snabbtåg till och från Bretagne och Loiredalen har järnvägsbolaget SNCF planerat att använda reservkraft för att slippa dra om eller ställa in tågen, skriver tidningen Le Parisien.

Annons
Brandorsaken är inte känd, men den startade i en tunnel i Issy-les-Moulineaux sydväst om Paris. Alldeles intill ligger Microsofts huvudkontor i Frankrike. 2 500 personer måste evakueras enligt myndigheter.

Nätoperatör är ett dotterbolag till energijätten Électricité de France.

Tågen mellan London och Paris sinkas samtidigt av värmeböljan. Den påverkar luftkonditioneringen ombord på tågen som går genom tunneln under Engelska kanalen. I torsdags var förseningarna uppemot fem timmar, men de har ungefär halverats sedan dess. Trafikbolaget Eurotunnel ger resenärerna rådet att ha med sig dricksvatten på resan.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan