|

Så slipper du härsken mat under rötperioden

Årets rötmånad har till följd av det varma vädret snarare blivit till en rötsommar. De höga temperaturerna gör det extra viktigt att hålla koll på maten, som annars riskerar att härskna och bli farlig.Här är expertens tips för att hålla sig på den säkra sidan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Till att börja med kan det vara på sin plats att inspektera vilken temperatur man har i kylskåpet.

– Det bör vara fyra grader. Då växer bakterierna väldigt långsamt. Om temperaturen rör sig upp över tio–tolv grader börjar de så sakteliga vakna till liv, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelverket.

Hon påpekar samtidigt att det inte bara är de höga temperaturerna som riskerar att ställa till det med mathygienen om somrarna.

– Många beter sig lite annorlunda än vanligt på sommaren. Man kanske gör utflykter, tältar eller bor i stuga och då lever man under enklare förhållanden. Detta i kombination med värmen innebär att riskerna accentueras.

"Maten ska hållas kall, händerna ska vara rena och torra och köksredskap såsom skärbrädor ska diskas noggrant."
Åsa Rosengren
mikrobiolog på Livsmedelverket i Sverige

För den som vill hålla sig på den säkra sidan finns det några enkla tumregler att hålla sig till, som att inte låta maten stå framme i onödan. Så här i sommartider är det många som exempelvis uppskattar att inleda dagen med att äta frukost på balkongen. Men då ska man inte låta maten stå framme medan man äter, varnar Åsa Rosengren.

– Om du i stället tar fram maten, lägger på skinkan och ställer in den igen, då hinner den inte värmas upp i någon större grad och då håller den också längre.

Ett annat gott råd är att åka direkt hem med maten efter att man har varit och handlat utan att stanna och göra ärenden på vägen. Om man har en bit till mataffären kan det vara läge att ta med sig en kylväska.

– Maten ska hållas kall, händerna ska vara rena och torra och köksredskap såsom skärbrädor ska diskas noggrant. Sedan bör man även hålla isär den mat som kan ätas direkt och den som ska tillagas, säger Rosengren.

Fakta: Så håller du koll på maten i värmen

  • Mikrobiologen Åsa Rosengrens bästa tips för att undvika magsjuka och onödigt slängande av mat under rötperioden:
  • Kontrollera vilken temperatur ditt kylskåp är inställt på, det ska inte vara för varmt. Fyra grader är en bra siffra att lägga på minnet eftersom bakterierna växer mycket långsamt vid den temperaturen.
  • Åk direkt hem med matvarorna från affären och lasta sedan in dem i kylan. Om du av någon anledning måste stanna på vägen hem eller har långt till mataffären kan du ta med dig en kylväska.
  • Se som vanligt till att tänka på hygienen: Tvätta händerna med tvål och torka dem noggrant innan du sätter i gång med matlagningen.
  • Tänk på att olika matprodukter är olika känsliga. Animaliska produkter som mjölk och färskt kött eller fisk håller sig sämre än exempelvis inlagda eller syrade grönsaker. (TT)

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan