Den 14 september 1808 hölls ett historiskt slag i Oravais där Sverige förlorade och Finland började höra till Ryssland.

Jubileet uppmärksammas den här helgen. Firandet inleddes redan på torsdagen, men det är i dag som själva huvudprogrammet hålls.

Dagen inleds med fältlunch för allmänheten klockan 12.

Mellan klockan 12 och 15 ordnas program och workshoppar av de gästande historiska grupperna. Det blir minimarknad, hantverk, tidsenliga danser och exercis. Traditionstrupperna uppträder också i kläder från 1800-talet.

Under dagen ordnas också guidade turer på området. Martin Hårdstedt guidar på svenska klockan 12.30 och 14. Göran Backman guidar på finska klockan 13.

Klockan 15 börjar förberedelserna inför det stora slaget. Publiken samlas då på minnesstodsslänten. Martin Hårdstedt och Jan-Erik Juslin inviger publiken i den historiska händelsen på både finska och svenska.

Klockan 16 är det dags för dagens höjdpunkt när det historiska slaget rekonstrueras av 170 traditionstrupper från bland annat Finland, Lettland, Sverige och Norge.

En åker intill slagfältsområdet är reserverad för parkering. Mindre parkeringsplatser finns också vid hälsovårdscentralen och vid kommunhuset. Några platser finns även vid uf-lokalen och vid kommunens lager på norra sidan om slagfältet.

Slagfältsvägen är avstängd för genomfart klockan 11-18. Evenemanget är avgiftsbelagt.

På söndag fortsätter evenemanget med gudstjänst och kransnedläggning klockan 11.

Slaget i Oravais

  • Ägde rum den 14 september 1808.
  • Cirka 6500 ryska soldater krigade mot 5500 svenska och finska soldater.
  • Striden var det blodigaste i det finska kriget.
  • Det är oklart exakt hur många soldater som stupade, men det tros ha rört sig om cirka 2000.