|

ANDRAS MENING Modigt – eller bara bråkigt?

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vi har fått uppleva flera, totalt olika, exempel på civil olydnad den senaste tiden. Det handlar om att bryta mot lagar och regler för att peka på att de är orimliga.

Medborgaraktivism i form av civil olydnad är en viktig del av demokrati och yttrandefrihet. De som använder sig av civil olydnad tar en beräknad risk och ställs till svars. Om aktioner i form av civil olydnad ska ha effekt ska de användas med eftertanke och kunskap.

Det finns knappast för många som reagerar när de bevittnar situationer då en annan person far illa och behandlas felaktigt. I vårt polariserade debattklimat finns ändå en risk för att oöverlagda handlingar ökar klyftorna och oförståelsen i stället för motsatsen.

|

INSÄNDARE: Vården i Finland!

Nyhetsbild
Ta nu ert ansvar och se vårdarna och den lilla sjuka människan som håller på att gå under, skriver Monica Takkula som en uppmaning till den nya regeringen. På bilden skakar president Sauli Niinistö hand med statsminister Antti Rinne när den nya regeringen hälsade på presidenten i torsdags. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen
Jag har jobbat inom vården i 42 år och det som skrämmer mig är att jag hittade en insändare som jag skrivit för 20 år sen, om exakt samma problem. Och ingenting har förbättrats, tvärtom.

Mest läst senaste veckan