|

Tillslag mot journalister i Minsk fortsätter

NyhetsbildZoom
Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko (i förgrunden till höger). Arkivbild. Foto: Sergei Gapon
Vitryska myndigheter har frihetsberövat minst fyra journalister i huvudstaden Minsk. Det är de senaste gripandena i en rad tillslag mot oberoende journalister i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdagen genomsöktes även Paulyuk Bykowskis – korrespondent för den tyska tidningen Deutsche Welle – bostad. Och i staden Brest har en oppositionell bloggare och aktivist gripits anklagad för att ha förolämpat en polis.

Onsdagens frihetsberövanden sker bara en dag efter det att fyra journalister greps i samband med husrannsakningar på redaktionerna för de två oberoende nyhetssajterna Tut.by och Belapan.

De pågående tillslagen mot journalister i Vitryssland sker efter anklagelser om olovlig användning av den statliga nyhetsbyrån Belta. Journalisterna riskerar upp till två års fängelse om de fälls.

Europarådet och pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har uttryckt oro över frihetsberövandena, men vitryska utrikesdepartementet hävdar att de inte har något med pressfrihet att göra.

Vitryssland styrs med järnhand av president Aleksandr Lukasjenko sedan 1994. Reportrar utan gränser rankar landet på plats 155 av 180 länder utifrån pressfriheten och situationen för journalister.

Kommentarer
|

Expert: IS har både ideologi och kunskap kvar

Nyhetsbild
Bara för att territoriet är förlorat innebär det inte att IS gett upp helt. Arkivbild. Foto: AP/TT
IS territorium i Syrien må vara förlorat, men både ideologi och stridserfarenheter finns kvar. Nu kan IS omgruppera sig, och gå in i sovande celler för att återuppstå på nytt i andra former, enligt Mellanösternexperten.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan