|

Tillslag mot journalister i Minsk fortsätter

Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko (i förgrunden till höger). Arkivbild. Zoom
Foto: Sergei Gapon

Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko (i förgrunden till höger). Arkivbild.

Vitryska myndigheter har frihetsberövat minst fyra journalister i huvudstaden Minsk. Det är de senaste gripandena i en rad tillslag mot oberoende journalister i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdagen genomsöktes även Paulyuk Bykowskis – korrespondent för den tyska tidningen Deutsche Welle – bostad. Och i staden Brest har en oppositionell bloggare och aktivist gripits anklagad för att ha förolämpat en polis.

Onsdagens frihetsberövanden sker bara en dag efter det att fyra journalister greps i samband med husrannsakningar på redaktionerna för de två oberoende nyhetssajterna Tut.by och Belapan.

De pågående tillslagen mot journalister i Vitryssland sker efter anklagelser om olovlig användning av den statliga nyhetsbyrån Belta. Journalisterna riskerar upp till två års fängelse om de fälls.

Europarådet och pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har uttryckt oro över frihetsberövandena, men vitryska utrikesdepartementet hävdar att de inte har något med pressfrihet att göra.

Annons
Vitryssland styrs med järnhand av president Aleksandr Lukasjenko sedan 1994. Reportrar utan gränser rankar landet på plats 155 av 180 länder utifrån pressfriheten och situationen för journalister.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Greta Thunberg demonstrerade i Italien – "Jag behöver en paus"

Greta Thunberg under demonstrationerna i Turin.
Foto: Filippo Monteforte/AFP/Lehtikuva

Greta Thunberg under demonstrationerna i Turin.

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg har oförtröttligt rest runt i världen och krävt handling i klimatfrågan. På fredagen var hon i italienska Turin och deltog i demonstrationer.

Mest läst senaste veckan