|

Tillslag mot journalister i Minsk fortsätter

NyhetsbildZoom
Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko (i förgrunden till höger). Arkivbild. Foto: Sergei Gapon
Vitryska myndigheter har frihetsberövat minst fyra journalister i huvudstaden Minsk. Det är de senaste gripandena i en rad tillslag mot oberoende journalister i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdagen genomsöktes även Paulyuk Bykowskis – korrespondent för den tyska tidningen Deutsche Welle – bostad. Och i staden Brest har en oppositionell bloggare och aktivist gripits anklagad för att ha förolämpat en polis.

Onsdagens frihetsberövanden sker bara en dag efter det att fyra journalister greps i samband med husrannsakningar på redaktionerna för de två oberoende nyhetssajterna Tut.by och Belapan.

De pågående tillslagen mot journalister i Vitryssland sker efter anklagelser om olovlig användning av den statliga nyhetsbyrån Belta. Journalisterna riskerar upp till två års fängelse om de fälls.

Europarådet och pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har uttryckt oro över frihetsberövandena, men vitryska utrikesdepartementet hävdar att de inte har något med pressfrihet att göra.

Vitryssland styrs med järnhand av president Aleksandr Lukasjenko sedan 1994. Reportrar utan gränser rankar landet på plats 155 av 180 länder utifrån pressfriheten och situationen för journalister.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Ny tränare och nya spelare visar upp sig i Vasa Cup

ISHOCKEY Vasa Cup ordnades senast 2013 när Sport var ett FM-serielag. Fyra ligasäsonger senare är det dags igen. En ny tränare och en förnyad trupp ska visa upp sig inför hemmapubliken. Klubben vill putsa bort smutsen från örnlogon och få den att glänsa igen.

Nyhetsbild
Lokalt

Byggnadsarbetet med Fiskets hus inleds om några dagar – först byggs ett skyddsstaket

VASA Arbetet med Fiskets hus inleds i slutet av veckan eller senast på måndag. Först byggs ett skyddsstaket och därefter börjar grunden pålas. I november börjar Vasa stad bygga ut kajen. Huset ska vara klart och överlämnas till ägaren sista april.

Nyhetsbild
Lokalt

Upprepade fall av anlagda bränder och ofog i Malax

Anlagda bränder och ofog nattetid har drabbat Malax de senaste månaderna. Natten till lördagen hade någon tänt eld på tre postlådor. En ortsbo, som kontaktat VBL, vill uppmana folk att hålla ögonen öppna – och att anmäla ofoget.

Nyhetsbild
Utrikes

Bilkrasch i London är misstänkt terrordåd – 29-årig man gripen

Tre personer har skadats sedan en 29-årig bilförare kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlamentet i London. Polisen utreder händelsen som en misstänkt terrorhandling.

Mest läst senaste veckan