|

Misstankar om vattenburen epidemi i Åminne – utredning pågår

NyhetsbildZoom
Det är osäkert om det finns en vattenburen epidemi i vattnet vid Åminne badstrand. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Malax kommun har kontaktats av flera personer som misstänker att det finns en vattenburen epidemi vid badstranden i Åminne. En utredning pågår, men än har inget bekräftats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Flera personer har kontaktat Malax kommun med misstankar om en vattenburen epidemi vid Åminne badstrand. Kommunen meddelar nu att Västkustens miljöenhet utreder saken genom att bland annat ta prover av badvattnet.

För tillfället pågår en utredning om en eventuell epidemi men ännu har man inte kunnat bekräfta att det finns några sanitära olägenheter i vattnet.

I första hand kontrolleras att mängden e-colibakterier och enterokocker inte överskrider gränsvärdena. Om det gör det indikerar det att badvattnet kan vara förorenat. Även andra analyser kan utföras vid behov.

De som misstänker att de har blivit smittade på badstranden ombes kontakta Malax-Korsnäs hälsovårdscentral för provtagning. Kontaktperson för epidemimisstankar i kommunen är hälsovårdscentralen, närmare bestämt den smittskyddsansvarige och ledande läkaren på HVC.

När det gäller blågröna alger så kan var och en titta efter om det verkar finnas blågröna alger i vattnet. Om man är osäker kan man kontakta närings-, trafik- och miljöcentralen. Information om blågröna alger och hur man själv kan bedöma läget läggs upp om man har observerat alger på en badstrand.

Algläget kan ändra snabbt från timme till timme, så det är således skäl för alla att vara observanta på algläget.

Kommentarer
|

Förslag av Nilsson-Väre: Stödperson kunde hjälpa Sundomborna med avloppsfrågor

Nyhetsbild
Varför kunde inte Sundomborna få en stödperson som hjälper dem med avloppsfrågor, undrar Marit Nilsson-Väre. Foto: Fredrik Westblom
Nya avloppslagar oroar Sundomborna. Anslutningsavgifterna är höga och de avskräcker många, men möjligheterna att söka undantag är få. En lösning vore att anlita en miljöingenjörsstuderande som kan hjälpa, säger Marit Nilsson-Väre.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan