Flera personer har kontaktat Malax kommun med misstankar om en vattenburen epidemi vid Åminne badstrand. Kommunen meddelar nu att Västkustens miljöenhet utreder saken genom att bland annat ta prover av badvattnet.

För tillfället pågår en utredning om en eventuell epidemi men ännu har man inte kunnat bekräfta att det finns några sanitära olägenheter i vattnet.

I första hand kontrolleras att mängden e-colibakterier och enterokocker inte överskrider gränsvärdena. Om det gör det indikerar det att badvattnet kan vara förorenat. Även andra analyser kan utföras vid behov.

De som misstänker att de har blivit smittade på badstranden ombes kontakta Malax-Korsnäs hälsovårdscentral för provtagning. Kontaktperson för epidemimisstankar i kommunen är hälsovårdscentralen, närmare bestämt den smittskyddsansvarige och ledande läkaren på HVC.

När det gäller blågröna alger så kan var och en titta efter om det verkar finnas blågröna alger i vattnet. Om man är osäker kan man kontakta närings-, trafik- och miljöcentralen. Information om blågröna alger och hur man själv kan bedöma läget läggs upp om man har observerat alger på en badstrand.

Algläget kan ändra snabbt från timme till timme, så det är således skäl för alla att vara observanta på algläget.