|

Misstankar om vattenburen epidemi i Åminne – utredning pågår

NyhetsbildZoom
Det är osäkert om det finns en vattenburen epidemi i vattnet vid Åminne badstrand. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Malax kommun har kontaktats av flera personer som misstänker att det finns en vattenburen epidemi vid badstranden i Åminne. En utredning pågår, men än har inget bekräftats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Flera personer har kontaktat Malax kommun med misstankar om en vattenburen epidemi vid Åminne badstrand. Kommunen meddelar nu att Västkustens miljöenhet utreder saken genom att bland annat ta prover av badvattnet.

För tillfället pågår en utredning om en eventuell epidemi men ännu har man inte kunnat bekräfta att det finns några sanitära olägenheter i vattnet.

I första hand kontrolleras att mängden e-colibakterier och enterokocker inte överskrider gränsvärdena. Om det gör det indikerar det att badvattnet kan vara förorenat. Även andra analyser kan utföras vid behov.

De som misstänker att de har blivit smittade på badstranden ombes kontakta Malax-Korsnäs hälsovårdscentral för provtagning. Kontaktperson för epidemimisstankar i kommunen är hälsovårdscentralen, närmare bestämt den smittskyddsansvarige och ledande läkaren på HVC.

När det gäller blågröna alger så kan var och en titta efter om det verkar finnas blågröna alger i vattnet. Om man är osäker kan man kontakta närings-, trafik- och miljöcentralen. Information om blågröna alger och hur man själv kan bedöma läget läggs upp om man har observerat alger på en badstrand.

Algläget kan ändra snabbt från timme till timme, så det är således skäl för alla att vara observanta på algläget.

Kommentarer
|

Fixu är Vasaregionens enda frivilliga räddningshund – Se video: Så hittas en försvunnen person

Nyhetsbild
Räddningshunden Fixu hittar försvunna personer. På en timme söker han igenom samma område som 50 personer gör gemensamt. På bilden tränar han med ägare Ida Ehnström och Hilkka Hangasmäki. Foto: Mikael Nybacka
På en timme söker hunden Fixu igenom ett lika stort område som 50 människor tillsammans. Med matte Ida Ehnström deltar han i Frivilliga räddningstjänsten.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Alanen tillbaka efter skadefyllda året: "Säsongen hann aldrig starta"

FOTBOLL Förra året var en lång kamp i skadeträsket för Emmi Alanen. Nu är hon frisk och har lärt sig en hel del.

Nyhetsbild
Inrikes

Föräldrars psykiska ohälsa kan bidra till anknytningsproblem hos barn

Enligt en undersökning gjord på Åbo Universitet, är risken för att barn drabbas av anknytningsproblem flerfalt större om föräldrarna lider av en mental åkomma eller ett missbruk.

Nyhetsbild
Lokalt

Fixu är Vasaregionens enda frivilliga räddningshund – Se video: Så hittas en försvunnen person

VASA På en timme söker hunden Fixu igenom ett lika stort område som 50 människor tillsammans. Med matte Ida Ehnström deltar han i Frivilliga räddningstjänsten.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan