|

Misstankar om vattenburen epidemi i Åminne – utredning pågår

NyhetsbildZoom
Det är osäkert om det finns en vattenburen epidemi i vattnet vid Åminne badstrand. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Malax kommun har kontaktats av flera personer som misstänker att det finns en vattenburen epidemi vid badstranden i Åminne. En utredning pågår, men än har inget bekräftats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Flera personer har kontaktat Malax kommun med misstankar om en vattenburen epidemi vid Åminne badstrand. Kommunen meddelar nu att Västkustens miljöenhet utreder saken genom att bland annat ta prover av badvattnet.

För tillfället pågår en utredning om en eventuell epidemi men ännu har man inte kunnat bekräfta att det finns några sanitära olägenheter i vattnet.

I första hand kontrolleras att mängden e-colibakterier och enterokocker inte överskrider gränsvärdena. Om det gör det indikerar det att badvattnet kan vara förorenat. Även andra analyser kan utföras vid behov.

De som misstänker att de har blivit smittade på badstranden ombes kontakta Malax-Korsnäs hälsovårdscentral för provtagning. Kontaktperson för epidemimisstankar i kommunen är hälsovårdscentralen, närmare bestämt den smittskyddsansvarige och ledande läkaren på HVC.

När det gäller blågröna alger så kan var och en titta efter om det verkar finnas blågröna alger i vattnet. Om man är osäker kan man kontakta närings-, trafik- och miljöcentralen. Information om blågröna alger och hur man själv kan bedöma läget läggs upp om man har observerat alger på en badstrand.

Algläget kan ändra snabbt från timme till timme, så det är således skäl för alla att vara observanta på algläget.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan