|

Trafikstörningar och elavbrott i stormens spår i Sverige

NyhetsbildZoom
Kraftiga vindbyar har orsakat stora problem för trafiken i Västra Götaland och tusentals hushåll är strömlösa. Foto: TT/Jens Nørgaard Larsen
Stormen Johanne har orsakat stora problem i Västsverige. Tusentals hushåll är strömlösa och kraftiga vindbyar och nedfallna träd har orsakat störningar i väg- och tågtrafiken. Också i Norge har ovädret orsakat problem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar på upp till 23 meter per sekund längs Bohuskusten. Tusentals hushåll är strömlösa och enligt Sveriges Radio trafikredaktion har flera hundra träd blåst ner sedan lunchtid, rapporterar SR Ekot.

– Det blåser på rätt bra. Det har varit ett kraftigt vindband in mot Bohuskusten där vi har de högsta vindstyrkorna, säger Marcus Sjöstedt, jourhavande meteorolog vid SMHI, till TT.

Borås djurpark har tvingats utrymma efter att flera träd fallit på området.

Även festivalen Way Out West har påverkats. Arrangörerna fick skjuta upp insläppet på grund av säkerhetsskäl och flera spelningar har ställts in, enligt Göteborgs-Posten.

Uddevallabron är avstängd med anledning av de kraftiga vindbyarna, något som orsakat långa bilköer.

– Det har varit helt stopp i många timmar. De leder om trafiken till lite olika vägar, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Zoom

Blixtar på himlen över Malmö när ett kraftigt åskoväder drog in över Skåne natten till fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT


Även på en rad mindre vägar i Västra Götaland rapporteras om nedfallna träd som har stor inverkan på trafiken.

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad har ställts in och bussar ersätter. Även tågtrafiken mellan Gårdsjö och Håkantorp har ställts in på grund av de kraftiga vindbyarna.

Enligt Vattenfalls hemsida är drygt 2 000 hushåll strömlösa i Västra Götaland och det gäller även för drygt 1 100 abonnenter hos Ellevio.

Under kvällen väntas vindbyarna avta enligt SMHI. Lågtrycket rör sig vidare längs Jämtlandsfjällen och norska kusten.

Ett stort område kring centralstationen i Oslo har spärrats av sedan takställningar lossnat, rapporterar nyhetsbyrån NTB. Flera tågsträckor har också stängts av på grund av blåsten och nedfallna träd.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

I höst inleds arbetet med Vasas södra infart och stadens första turborondell

VASA Redan i november sätter arbetet igång med den nya rondellen mellan Handelsesplanaden och motorvägen i Sandviken. Den ska bland annat göra så att sjukhustrafiken löper smidigare. Det är dessutom fråga om en så kallad turborondell, den första i sitt slag i Vasa.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasabo hittades död efter månader – polisen misstänker inget brott

VASA En man i 40-årsåldern har hittats död i sin lägenhet i centrala Vasa. Enligt preliminära uppgifter är det inte fråga om brott mot liv.

Nyhetsbild
Inrikes

Ett år efter Åbodådet – dagen som klöv Finland itu

På lördag är det ett år sedan Finland upplevde sitt första terrorrubricerade brott med jihadistiska förtecken. Det var en dag som verkade klyva en hel nation, men som ändå förde många människor samman.

Nyhetsbild
Kultur

Alf Snellman skrev viktig bok om en svag era i Vasabladets historia

RECENSION. Alf Snellman berättar om en nedgångsperiod i Vasabladets historia, ett förfall som senare förbyttes i motsatsen.

Mest läst senaste veckan