|

Trump dubblar tullar mot Turkiet

NyhetsbildZoom
Turkiets valuta, liran, har noterat ett nytt bottenrekord. Arkivbild. Foto: Petros Giannakouris
Den turkiska liran har sjunkit till nya bottennivåer och oron har spritt sig till europeiska bankaktier. Nu bidrar USA:s president Donald Trump till turbulensen genom att fördubbla tullarna på turkiskt stål och aluminium.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På Twitter skriver Trump att han har godkänt en fördubbling av handelstullarna på stål och aluminium från Turkiet till 50 respektive 20 procent.

"Våra relationer med Turkiet är inte bra just nu!", konstaterar USA-presidenten.

Beskedet kommer efter en minst sagt turbulent dag för den turkiska valutan, liran. För första gången hittills passerades gränsen 6 lira per dollar under fredagsförmiddagen. Efter Trumps tullbesked kostade en dollar 6:60 lira, enligt Reuters.

Turkiets handelsdepartement säger i ett uttalande att höjningen av tullavgifterna strider mot Världshandelsorganisationens (WTO) regler.

Hittills i år har liran tappat mer än en tredjedel av sitt värde mot både dollarn och euron.

Det är inte bara den diplomatiska krisen mellan USA och Turkiet, som bland mycket annat handlar om Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som pressar liran. Det finns också en oro för att Turkiets centralbank inte ska förmå stå emot president Recep Tayyip Erdogan, som trots den tvåsiffriga inflationen i landet vill att räntorna ska sänkas, skriver Reuters.

Farhågorna har spätts på av Erdogans beslut i förra månaden att utse sin svärson till ny finansminister.

Nu börjar marknadsoron även påverka börsen, och mer specifikt aktierna i europeiska banker som har verksamhet i Turkiet eller har andra former av exponering mot landet.

Den europeiska centralbanken, ECB, har de senaste månaderna tittat närmare på kopplingarna mellan eurozonens banker och Turkiet. Och enligt ECB är spanska BBVA, Italiens Unicredit och franska BNP Paribas särskilt utsatta, rapporterar Financial Times med hänvisning till två anonyma källor. De tre utpekade bankerna föll alla rejält på börsen under fredagens handel.

Investmentbanken Goldman Sachs varnade tidigare i veckan för att en fortsatt nedgång för liran skulle kunna utgöra ett hot även mot Turkiets inhemska banksektor.

Under fredagseftermiddagen meddelar Ryssland att presidenten Vladimir Putin talat i telefon med Recep Tayyip Erdogan, för att diskutera ekonomiska frågor.

Erdogan själv verkar, åtminstone utåt, ta lätt på lirans ras, som enligt honom beror på "kampanjer" mot Turkiet.

– Vi kommer inte att förlora det ekonomiska kriget, säger han i en intervju med den statliga tv-kanalen TRT Haber.

Han uppmanar turkar som har "dollar, euro eller guld under kudden" att växla in det mot lira, för att stötta valutakursen.

– Det är en nationell kamp.

Till nyhetsbyrån Anatolia säger Erdogan att Turkiet, med guds hjälp, kommer att klara av den ekonomiska situationen, precis som man klarade av att hantera de översvämningar som i veckan drabbade provinsen Ordu vid Svarta havet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan