|

Norskt fjäll kan rasa – boende evakueras igen

NyhetsbildZoom
Fjällpartiet Mannen riskerar att rasa i ett stenskred där rasrisknivån är höjd till "extrem" för femte året i rad. Foto: Arkiv/TT/Ekseth/Gedde-Dahl
Det norska fjällpartiet Mannen sydväst om Trondheim hotar rasa. Sedan 2009 har fjället varit under extra bevakning av myndigheter och räddningstjänst då det har varit stor risk för ett stenskred.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I fjol evakuerade man boende i området och landets vatten- och energimyndighet NVE pumpade ned vatten i bergssprickor för att försöka framkalla ett ras. Men försöken misslyckades och nu evakuerar man boende för fjärde året i rad.

De som evakueras bor i bostadshus och sommarstugor som ligger nära Mannens fot.

Risken för ras är höjd till högsta nivån – "extrem" – och sträckan där tåg passerar fjället är avstängd tills vidare.

Fjället Mannen är 1 294 meter högt och ligger på västra sidan av Romsdalen i Rauma kommun. Geologer har fruktat att ett större stenskred kan ske när som helst, men än så länge ligger den instabila delen av fjället kvar där det ligger.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan