|

Konspirationsteorier vinner ny mark i USA

En man håller upp ett stort Q målat som en amerikansk flagga under ett av president Donald Trumps kampanjmöten i delstaten Pennsylvania i början av augusti. Zoom
Foto: Matt Rourke

En man håller upp ett stort Q målat som en amerikansk flagga under ett av president Donald Trumps kampanjmöten i delstaten Pennsylvania i början av augusti.

Den amerikanska konspirationsrörelsen Qanon har på kort tid fått stor uppmärksamhet efter det att dess anhängare har synts på president Donald Trumps kampanjmöten. Att rörelsen har fått så pass starkt fäste hos just Trumplägret är inte så konstigt, enligt en expert.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den till synes kaotiska situationen i Vita huset är i själva verket en del av Trumps noggrant uttänkta strategi. Presidenten har allt under kontroll och arbetar tillsammans med den särskilda åklagaren Robert Mueller för att stoppa en inflytelserik grupp individer som gör allt i sin makt för att störta honom och styra USA och världen.

Så ligger det i alla fall till enligt anhängare till Qanon-rörelsen – vars symboler och fraser allt oftare syns under Trumps kampanjmöten. Men egentligen är rörelsen ett hopkok av flera grundlösa konspirationsteorier som har florerat på nätet mer eller mindre länge.

– Det verkar vara någon sorts metakonspirationsteori som suger in allting samtidigt, säger Christian Christensen, professor i journalistik på Stockholms universitet.

En av de mer bisarra teorierna är att Trumps utmanare Hillary Clinton, tillsammans med skådespelaren Tom Hanks, styr en pedofilring från en pizzeria i Washington DC. Vissa tror även att president John F Kennedy fejkade sin död och nu arbetar mot den mäktiga sammansvärjningen som vill styra USA.

Annons
Det som är nytt är att många av dessa teorier nu samlas kring den mystiske "Q" som är den centrala figuren i rörelsen. Det anonyma signaturen började 2017 publicera inlägg på internetforumen 4chan, 8chan och Reddit och påstår sig ha genomgått den högsta säkerhetsprövningen i USA och därmed ha tillgång till hemligstämplat material.

Inläggen innehåller i regel pusselbitar med information och uppmaningar till andra att utreda hur det egentligen ligger till. Teorierna sprids vidare av andra användare, ofta med hjälp av välproducerade filmer och hemsidor där mängder av material och länkar läggs upp som "bevis".

Att just Trumps väljare hakar på Qanon är inte konstigt, enligt Åsa Wikforss, professor i filosofi på Stockholms universitet.

– Trump omger sig av konspirationsteoretiker och har själv spridit många sådana idéer. Det är inte en tillfällighet att hans mest hängivna följare skriver under på dessa teorier. Den här mest vulgära och brutala populismen handlar just om idén att världen egentligen styrs av en elit och att det är folket mot eliten.

Ytterligare en förklaring till rörelsens växande popularitet är misstron mot etablerade medier, säger Christensen.

– Det tyder på en stark misstro hos en stor grupp människor. I Europa finns en större tro på massmedier, även bland dem som inte gillar medier. Men det finns inte i USA, det gör det lättare för de här idéerna att spridas, de lever på okunskap.

Men Qanon och skriverierna kring den visar också att en liten grupp människor kan få stort genomslag.

Enligt nyhetssajten Vox står ett par hundra användare för majoriteten av kommentarerna och inläggen på forumet Reddit. Tråden /r/greatawakening, där Qanon-anhängarna samlas, har runt 42 000 följare, men det är 900 användare som står för runt hälften av posterna.

– Det finns undersökningar som visar att en ganska stor andel människor tror på konspirationsteorier. De för ett ganska sofistikerat resonemang som samtidigt är helt förvridet. Det är det som är så farligt, att man på det viset kan övertyga många människor, säger Wikforss.

Hon är kluven inför all den publicitet som rörelsen får.

– Å ena sidan måste det belysas i dess galenskap men då finns också risken att någon på så sätt upptäcker teorierna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan