De finländska producenterna arbetar målmedvetet för djurens välfärd. Via näringens egna välfärdsprogram sätter de finländska producenterna ribban högre än vad lagen kräver, skriver SLC i ett pressmeddelande.

– De finländska husdjursproducenterna vill även i framtiden jobba för en framstående djuromsorg. Vi måste kunna erbjuda mervärden som konsumenterna är intresserade av och beredda att betala för. För att i praktiken kunna trygga välmående djur måste djurens välfärd förenas med en stärkt konkurrenskraft och lönsamhet. Nu bör även handeln och konsumenterna delta i talkot för högre djuromsorg, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC välkomnar att lagförslaget om den förnyade lagen om djurs välbefinnande ges till riksdagen i början av hösten. De senaste årens osäkerhet, då förnyelsen av djurskyddslagstiftningen har beretts, har för husdjursproducenterna inneburit osäkerhet om framtidens krav och inverkat negativt på intresset för investeringar.

– Husdjursproduktionen kräver långsiktiga investeringar och då krävs det att lagstiftningen är förutsägbar, säger Tomas Långgård, ordförande för SLC:s slaktdjursutskott.

De förändringar som regeringen nu aviserar i förslaget till ny lag om djurs välbefinnande bör enligt SLC bygga på fler frivilliga åtgärder än tvång.

– SLC ställer sig positivt till att man i den nya lagstiftningen främjar fri grisning via frivilliga åtgärder. Kravet på 90 dagars bete inom mjölkproduktionen är tyvärr svårt att genomföra i praktiken, säger Nylund.

SLC vill överlag se en utveckling där skärpningar gällande djurs välbefinnande sker genom EU-lagstiftning för att undvika att den finländska produktionens konkurrenskraft ytterligare försämras jämfört med övriga Europa.

Producentorganisation anser även att man inom offentliga upphandlingar framöver måste kräva att alla upphandlade produkter uppfyller samma krav som Finlands lagstiftning ställer på inhemska producenter.

– Det är skenheligt att det offentliga med ena handen ställer strikta krav på djurhållningen men med andra handen via upphandlingar köper in exempelvis billiga kött- och mjölkprodukter som inte lever upp till våra finländska mått på djurvälfärd, säger Nylund.