|

Björklund kandiderar inte i riksdagsvalet

NyhetsbildZoom
På fredag meddelade Mikaela Björklund i Närpes att hon inte är kandidat i riksdagsvalet 2019. Foto: Arkiv/Tom Forsman
På fredagen kom ett inte helt oväntat besked: Mikaela Björklund i Närpes meddelar att hon inte kandiderar i riksdagsvalet 2019.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mikaela Björklund (SFP) kandiderade i riksdagsvalet 2015 då hon fick 2.653 röster. Bland SFP:arna i Vasa valkrets placerade hon sig på sjätte plats. SFP fick tre riksdagsmandat i valkretsen.

Björklund var då röstmagnet i Närpes och fick närmare 2.000 av sina röster i hemkommunen Närpes, där hon är stadsfullmäktigeordförande. Det valet gav mersmak, och därför har hon tillfrågats om sitt intresse även denna gång.

Hon hade lovat ge besked i augusti-september, och på fredagen meddelade Björklund i ett pressmeddelande att hon fattat beslutet att inte kandidera 2019. Hon säger att det inte var något lätt beslut.

- Det stämmer naturligtvis till eftertanke och ödmjuk tacksamhet när någon säger att din insats verkligen skulle behövas i riksdagen, säger hon i pressmeddelandet.

Förutom arbetet vid Åbo Akademis lärarutbildning i Vasa är hon bland annat fullmäktigeordförande i Närpes, viceordförande i styrelsen för Österbottens förbund, medlem i Åbo akademis styrelse och ordförande för FDUV.

Björklund har aktivt tagit del i beredningen av landskaps- och vårdreformen. Hon har redan tidigare lovat kandidera i ett eventuellt landskapsval och är en av de kandidater som SFP nominerat i Österbotten.

Uppdragen sammantaget tar tid och energi i anspråk och framförallt barnen har uttryckt att de gärna skulle se lite mer av mamma, uppger Mikaela Björklund.

– Sådana besked måste vilken förälder som helst ta på allvar. Helhetssituationen är alltså sådan att jag inte helhjärtat kan gå in för ett riksdagsval och då är det inte rätt läge att ställa sig till förfogande.

Björklunds partikollega i Närpesfullmäktige, Anders Norrback från Övermark, kommer att kandidera i riksdagsvalet. Han ingår i den kandidatbukett som nominerades på kretsmötet i våras.

Det finns i det här skedet inga andra SFP-are än Norrback från Sydösterbotten som har bekräftat kandidatur i riksdagsvalet nästa år.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan