|

Björklund kandiderar inte i riksdagsvalet

NyhetsbildZoom
På fredag meddelade Mikaela Björklund i Närpes att hon inte är kandidat i riksdagsvalet 2019. Foto: Arkiv/Tom Forsman
På fredagen kom ett inte helt oväntat besked: Mikaela Björklund i Närpes meddelar att hon inte kandiderar i riksdagsvalet 2019.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mikaela Björklund (SFP) kandiderade i riksdagsvalet 2015 då hon fick 2.653 röster. Bland SFP:arna i Vasa valkrets placerade hon sig på sjätte plats. SFP fick tre riksdagsmandat i valkretsen.

Björklund var då röstmagnet i Närpes och fick närmare 2.000 av sina röster i hemkommunen Närpes, där hon är stadsfullmäktigeordförande. Det valet gav mersmak, och därför har hon tillfrågats om sitt intresse även denna gång.

Hon hade lovat ge besked i augusti-september, och på fredagen meddelade Björklund i ett pressmeddelande att hon fattat beslutet att inte kandidera 2019. Hon säger att det inte var något lätt beslut.

- Det stämmer naturligtvis till eftertanke och ödmjuk tacksamhet när någon säger att din insats verkligen skulle behövas i riksdagen, säger hon i pressmeddelandet.

Förutom arbetet vid Åbo Akademis lärarutbildning i Vasa är hon bland annat fullmäktigeordförande i Närpes, viceordförande i styrelsen för Österbottens förbund, medlem i Åbo akademis styrelse och ordförande för FDUV.

Björklund har aktivt tagit del i beredningen av landskaps- och vårdreformen. Hon har redan tidigare lovat kandidera i ett eventuellt landskapsval och är en av de kandidater som SFP nominerat i Österbotten.

Uppdragen sammantaget tar tid och energi i anspråk och framförallt barnen har uttryckt att de gärna skulle se lite mer av mamma, uppger Mikaela Björklund.

– Sådana besked måste vilken förälder som helst ta på allvar. Helhetssituationen är alltså sådan att jag inte helhjärtat kan gå in för ett riksdagsval och då är det inte rätt läge att ställa sig till förfogande.

Björklunds partikollega i Närpesfullmäktige, Anders Norrback från Övermark, kommer att kandidera i riksdagsvalet. Han ingår i den kandidatbukett som nominerades på kretsmötet i våras.

Det finns i det här skedet inga andra SFP-are än Norrback från Sydösterbotten som har bekräftat kandidatur i riksdagsvalet nästa år.

Kommentarer
|

Kraft vände och vann mot Esse

Nyhetsbild
Kim Böling nätade två gånger borta mot Esse. Foto: Arkiv/Janne Smeds
Kraft låg under borta mot Esse IK. Men Närpeslaget hämtade upp och vann till slut enkelt.

Mest läst senaste veckan