|

Engelska ålar importeras till Finland – anländer med flyg till Helsingfors på tisdag

NyhetsbildZoom
Över 80 000 ålyngel kommer till Finland på tisdag. Foto: Tapio Gustafsson/Kalatalouden Keskusliitto
På tisdag anländer ett gäng engelska ålar med flygfrakt till Helsingfors-Vanda flygfält. De ska placeras ut i vattendrag runt om i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ålynglen, 81 500 till antalet, landar klockan 15.50 med Finnairs flyg AY 954 från Köpenhamn. Det tar cirka en timme att checka ut dem. Efter det fortsätter ålarna genast färden med bil till utsättningsvatten runt om i Finland.

Det är Centralförbundet för Fiskerihushållning som importerar ålen från England. Syftet är att stöda ålbeståndet i Finland, som har minskat.

Ålen är en vandringsfisk som förekommer utmed kusterna och i inlandet, men den fortplantar sig bara i Sargassohavet i Atlanten. Ålbestånden i Europa har minskat kraftigt. Därför kommer det inte heller längre lika mycket ål till finska vatten. Ålen kommer inte heller åt att stiga upp till sina födoområden i sjöarna i och med att vattendragen är uppdämda.

Finland och de övriga EU-länderna har därför en ålförvaltningsplan. De utsättningar som nu görs stöder Finlands och Östersjöns ålbestånd.

I ett stort EU-projekt undersökte man för några år sedan ålarnas vandring till Sargassohavet med hjälp av satellitmärkningar. Forskningen visade att utplanterade ålar hittar tillbaka till Sargassohavet lika bra som vild ål.

Årets ålar kommer från floden Severn i England. De har hållits i karantän i Sverige. De är cirka 10 centimeter långa och väger cirka en gram.

Ålen kan leva i 40 år i våra vatten innan den blir könsmogen. Då börjar den sin 6000 kilometer långa vandring till Sargassohavet.

De finska ålarna är väldigt stora när de inleder sin långa vandring, jämfört med de andra europeiska ålarna. De finska vandringsålarna väger 1,5–2 kilo medan de västeuropeiska vandringsålarna bara väger några hundra gram.

Det är antagligen en fördel med en högre vikt på den långa vandringen, skriver Centralförbundet för Fiskerihushållning i ett pressmeddelande.

Regionala utsättningsmängder för den engelska ålen

  • Nylands Fiskarförbund, 2500 stycken.

  • Uudenmaan Kalatalousyhteisöjen Liitto, 18 000 stycken.

  • Hämeen Kalatalouskeskus, 16,500 stycken.

  • Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus, 16 500 stycken.

  • Södra Finlands Havsfiskarförbund, 7500 stycken.

  • Egentliga Finlands NTM-central i Vasa, 10 000 stycken.

  • Egentliga Finlands NTM-central i Kouvola, 10 500 stycken.

Kommentarer
|

Internationell jämförelse: Finland gör mest gott för världen

Nyhetsbild
Finland är ett bra land, enligt jämförelsen The Good Country Index. Foto: Pixabay
Enligt jämförelsen The Good Country Index är Finland det land i världen som gör mest gott för mänskligheten och belastar jorden minst i proportion till sin storlek.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan