|

Långtidsarbetslösheten minskar – 74,1 procent av arbetsföra hade jobb i juli

NyhetsbildZoom
Antalet arbetslösa har sjunkit med 45 000 personer de senaste 12 månaderna. Högkonjunkturen har bland annat gynnat byggnadsindustrin som har lyckats skapa 24 000 nya jobb de senaste tre åren. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva
Antalet långtidsarbetslösa minskar stadigt. Det uppger Arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt arbets- och näringsbyråernas och statistikcentralens statistik fanns det sammanlagt 284 100 arbetslösa i slutet av juli. Det är 45 000 färre arbetslösa än vid samma tidpunkt i fjol. Det här innebär att 6,5 procent av landets arbetsstyrka var arbetslös i juli, vilket är en procentenhet lägre än ett år tidigare.

Det är speciellt de långtidsarbetslösa som nu lyckas få jobb. Enligt Arbets- och näringsministeriets uppgifter minskade antalet långtidsarbetslösa med knappt 30 000 personer under det gångna året.

Arbets- och näringsbyråerna registrerade totalt 48 100 nya lediga jobb i juli, vilket var en uppgång på 8 900 jobb i jämförelse med fjolårets siffror. Allt som allt fanns det 91 600 lediga jobb i juli, uppger Arbets- och näringsministeriet.

Landets sysselsättningsgrad var i juli hela 74,1 procent, vilket överträffar regeringens tidigare målsättning på 72 procent med råge. Enligt statsminister Juha Sipilä (C) ska målsättningen justeras till 75 procent.

Kommentarer

Fusion gav mera muskler för ingenjörsbyrå

Nyhetsbild
Michael Jungell och Owe Sjölund vid Sweco i Jakobstad. Foto: Jonas Brunnström
Börsnoterade Swecos köp av regionala ingenjörsbyrån Avecon våren 2018 ger mera resurser att ta sig an projekt i Österbotten.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan