|

Långtidsarbetslösheten minskar – 74,1 procent av arbetsföra hade jobb i juli

NyhetsbildZoom
Antalet arbetslösa har sjunkit med 45 000 personer de senaste 12 månaderna. Högkonjunkturen har bland annat gynnat byggnadsindustrin som har lyckats skapa 24 000 nya jobb de senaste tre åren. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva
Antalet långtidsarbetslösa minskar stadigt. Det uppger Arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt arbets- och näringsbyråernas och statistikcentralens statistik fanns det sammanlagt 284 100 arbetslösa i slutet av juli. Det är 45 000 färre arbetslösa än vid samma tidpunkt i fjol. Det här innebär att 6,5 procent av landets arbetsstyrka var arbetslös i juli, vilket är en procentenhet lägre än ett år tidigare.

Det är speciellt de långtidsarbetslösa som nu lyckas få jobb. Enligt Arbets- och näringsministeriets uppgifter minskade antalet långtidsarbetslösa med knappt 30 000 personer under det gångna året.

Arbets- och näringsbyråerna registrerade totalt 48 100 nya lediga jobb i juli, vilket var en uppgång på 8 900 jobb i jämförelse med fjolårets siffror. Allt som allt fanns det 91 600 lediga jobb i juli, uppger Arbets- och näringsministeriet.

Landets sysselsättningsgrad var i juli hela 74,1 procent, vilket överträffar regeringens tidigare målsättning på 72 procent med råge. Enligt statsminister Juha Sipilä (C) ska målsättningen justeras till 75 procent.

Kommentarer
|

Norsk sprithandlare förvirrad av Jägermeister

Nyhetsbild
Jägermeister i en taxfreebutik på flygplatsen i Oslo. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix/TT
Är spritdrycken Jägermeister en bitter, eller är det en likör? Det är något som fått de ansvariga vid Norges svar på Systembolaget – Vinmonopolet – att klia sig i huvudet på senare tid, skriver Aftenposten. Efter hela 40 år ska nu flaskan flyttas från hyllan med bittra spritsorter, men frågan är vart.

Mest läst senaste veckan