– Det vore jätteviktigt för oss att hitta lämpliga stödpersoner och familjer. Vi har bara några stycken och nu har vi märkt att behovet dessutom ökar, säger Daniela Julin, socialhandledare på Vörå kommun.

Därför har socialkansliet i Vörå under sommaren efterlyst nya stödpersoner och familjer. Men enligt Julin har intresset varit obefintligt.

– Det är nog ett problem de flesta kommuner kämpar med. Vi har egentligen försökt hitta nya i flera år. Men i sommar har vi inte fått in ett enda samtal av någon intresserad.

Stödpersonerna och -familjerna umgås och finns där för barn och unga som behöver dem. Samtidigt avlastar man de biologiska föräldrarna. Det kan till exempel handla om någon timme per gång eller en helg i månaden.

– De som behöver hjälp kan vara ensamstående föräldrar som behöver lite andrum för att orka med vardagen. Eller familjer som helt enkelt har det jobbigt och behöver få avlastning för att inte kollapsa.

Enligt Julin är de barn och unga som behöver stöd allt från ett år gamla och ända upp till tonåringar. Stödpersonerna behöver ingen utbildning, ett villkor är däremot att man själv har balans i livet.

– Man kan till exempel hjälpa med läxor, skjutsa till en fritidsaktivitet eller göra något roligt tillsammans. Den man är stödperson för kan också behöva lite social träning. Och se hur vardagen rullar på i andra familjer.