|

Vörå söker stödfamiljer – "Vi har märkt att behovet ökar"

NyhetsbildZoom
I Vörå och flera andra österbottniska kommuner råder det brist på stödfamiljer. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Det är brist på stödfamiljer i många kommuner i Österbotten. Enligt Daniela Julin, socialhandledare på Vörå kommun har behovet för stödpersoner i Vörå ökat på senare år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det vore jätteviktigt för oss att hitta lämpliga stödpersoner och familjer. Vi har bara några stycken och nu har vi märkt att behovet dessutom ökar, säger Daniela Julin, socialhandledare på Vörå kommun.

Därför har socialkansliet i Vörå under sommaren efterlyst nya stödpersoner och familjer. Men enligt Julin har intresset varit obefintligt.

– Det är nog ett problem de flesta kommuner kämpar med. Vi har egentligen försökt hitta nya i flera år. Men i sommar har vi inte fått in ett enda samtal av någon intresserad.

Stödpersonerna och -familjerna umgås och finns där för barn och unga som behöver dem. Samtidigt avlastar man de biologiska föräldrarna. Det kan till exempel handla om någon timme per gång eller en helg i månaden.

– De som behöver hjälp kan vara ensamstående föräldrar som behöver lite andrum för att orka med vardagen. Eller familjer som helt enkelt har det jobbigt och behöver få avlastning för att inte kollapsa.

Enligt Julin är de barn och unga som behöver stöd allt från ett år gamla och ända upp till tonåringar. Stödpersonerna behöver ingen utbildning, ett villkor är däremot att man själv har balans i livet.

– Man kan till exempel hjälpa med läxor, skjutsa till en fritidsaktivitet eller göra något roligt tillsammans. Den man är stödperson för kan också behöva lite social träning. Och se hur vardagen rullar på i andra familjer.

Kommentarer
|

Även Europe på väg till Jakobstad?

Nyhetsbild
År 2015 var Scorpions på besök. Den här sommaren är det dags för ett par andra välkända band att lira i Jakobstad. Foto: Arkiv/Erik Åhman
En affisch som låg ute några minuter på sociala medier under onsdagskvällen gjorde gällande att Whitesnake, precis som väntat kommer att spela i Jakobstad den tolfte juli.  Även Europe verkar vara på väg.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Europa, vart är vi på väg?

Vi ser flyktingar som slussas omkring på Medelhavet, den böljande blå muren. Vi ser vägblockader, gula västar och tårgas.

Nyhetsbild
Lokalt

Ivrig diskussion om legalisering av cannabis – panelen oeniga i flera frågor men ville ändå nå samma mål

Ett diskussionstillfälle om legalisering av cannabis i Finland lockade en ung publik till Raawka på onsdag kväll. Rösterna för Amnesty International - Finländska sektionen och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik är av olika åsikter, men har ett gemensamt mål – att främja hälsan.

Nyhetsbild
Lokalt

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild
Sport

Välförtjänt seger för Sport

ISHOCKEY Matchen var en bergochdalbana som innehöll det mesta. Men sin vana trogen vände Sport än en gång skutan, avgjorde i förlängning och har fortfarande häng på slutspel.

Mest läst senaste veckan