|

Vörå söker stödfamiljer – "Vi har märkt att behovet ökar"

NyhetsbildZoom
I Vörå och flera andra österbottniska kommuner råder det brist på stödfamiljer. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Det är brist på stödfamiljer i många kommuner i Österbotten. Enligt Daniela Julin, socialhandledare på Vörå kommun har behovet för stödpersoner i Vörå ökat på senare år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det vore jätteviktigt för oss att hitta lämpliga stödpersoner och familjer. Vi har bara några stycken och nu har vi märkt att behovet dessutom ökar, säger Daniela Julin, socialhandledare på Vörå kommun.

Därför har socialkansliet i Vörå under sommaren efterlyst nya stödpersoner och familjer. Men enligt Julin har intresset varit obefintligt.

– Det är nog ett problem de flesta kommuner kämpar med. Vi har egentligen försökt hitta nya i flera år. Men i sommar har vi inte fått in ett enda samtal av någon intresserad.

Stödpersonerna och -familjerna umgås och finns där för barn och unga som behöver dem. Samtidigt avlastar man de biologiska föräldrarna. Det kan till exempel handla om någon timme per gång eller en helg i månaden.

– De som behöver hjälp kan vara ensamstående föräldrar som behöver lite andrum för att orka med vardagen. Eller familjer som helt enkelt har det jobbigt och behöver få avlastning för att inte kollapsa.

Enligt Julin är de barn och unga som behöver stöd allt från ett år gamla och ända upp till tonåringar. Stödpersonerna behöver ingen utbildning, ett villkor är däremot att man själv har balans i livet.

– Man kan till exempel hjälpa med läxor, skjutsa till en fritidsaktivitet eller göra något roligt tillsammans. Den man är stödperson för kan också behöva lite social träning. Och se hur vardagen rullar på i andra familjer.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan