FOTBOLL VM-kval

• Spanien – Finland 5–1 (3–1)

Suveräna gruppettan Spanien mot trean Finland. 0–2 i mötet i Helsingfors i början av april. Så såg förutsättningarna ut inför fredagskvällens VM-kvalmöte i Santander.

Öppningsmålet kom i 28:e minuten när yttern Marta Corredera bröt in från vänster förbi Tuija Hyyrynen och sköt ett studsande skott som hittade nätet vid bortre stolpen.

Ett par minuter senare försökte Linda Sällström lobba bollen över hemmamålvakten Dolores Gallardo, men keepern hann upp bollen. Strax efter kom kvitteringen.

Finland vann boll på mittfältet, Sällström kämpade sig loss i djupled och knorrade in bollen vid bortre och 1–1 var ett faktum i 34:e minuten.

Fyra minuter senare small det igen i andra ändan av planen. Spanien sågade sig in i straffområdet med nätt passningsspel och anfallaren Jennifer Hermoso hoppade upp bakom Anna Westerlund och nickade in 2–1-målet.

Och ont blev värre för Finland strax före halvtid. Spanien fortsatte spela snabbt passningsspel, Hermoso lyfte mot bortre och Corredera nickade in bollen.

Finland försökte streta emot i början av andra halvlek och hade ett par anfallsfrön i djupled. Men den spanska målfesten fortsatte. I 65:e minuten slog vänsterbacken Maria León en frispark som studsade in via ribban och Finlands målvakt Minna Meriluoto.

Och 5–1 lät inte vänta på sig särskilt länge. Slarv med bollen i det finländska försvaret gav inbytta anfallaren Nahikari Garcia möjligheten att runda Meriluoto och rulla in bollen.

Finland avslutar VM-kvalet med bortamatch mot Österrike i Wiener Neustad på tisdag.

Finlands laguppställning: Minna Meriluoto – Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen – Juliette Kemppi (87 min, Sanni Franssi), Olga Ahtinen (75 min, Tiia Peltonen), Eveliina Summanen, Tia Hälinen (87 min, Ria Öling) – Adelina Engman, Linda Sällström.