|

Pinsam kvalavslutning av Finland – Sällströms mål klen tröst

Anna Signeul får ta sig en tänkare: insatsen mot Österrike var under all kritik. Linda Sällström snittade ett mål varannan match i VM-kvalet.
Två lag utan chanser att gå till VM möttes i Österrike på tisdagskvällen. Inte ens Linda Sällströms mål räddade Finlands ära i matchen. Slutsiffrorna blev fula.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

VM-kval, matchfakta

 • Österrike – Finland 4–1 (2–1)
 • 1–0 Nicole Billa 13 min.
 • 2–0 Sarah Zadrazil 34 min.
 • 2–1 Linda Sällström 45 min.
 • 3–1 Viktoria Pinther 49 min.
 • 4–1 Nicole Billa 68 min.


Finland inledde matchen så katastrofalt uselt att paussiffrorna 2–1 var ett smärre mirakel.

Värdnationen Österrike var direkt på hugget i Wiener Neustadt och gick upp i ledning med 1–0 efter bara 13 minuter. Landet hade bud på några fullträffar till – men Minna Meriluoto räddade. Till slut blev trycket för tufft: Sarah Zadrazil ökade på till 2–0 med en klack då 34 minuter var spelade.

Finland hade inte en suck – spelet såg idéfattigt och orklöst ut. Antalet blåvita chanser i första halvlek var lätträknat: en. Som tur var för de finländska damerna resulterade läget i ett mål. Sanni Franssi hittade Linda Sällström med en delikat passning och kaptenen vinklade in reduceringsmålet från närhåll. Det var Sällströms fjärde mål i kvalet.I den andra halvleken drogs tempot ner. Finland hade bara ett till skott på mål, medan Österrike nätade två gånger. Slutsiffrorna skrevs alltså 4–1 till Österrike. Finland avslutade VM-kvalet med att släppa in nio mål på två matcher – förra veckan förlorade Finland mot Spanien med 1–5.

Finlands resultat i VM-kvalet

 • Finland – Serbien 1–0
 • Finland – Israel 4–0
 • Israel – Finland 0–0
 • Finland – Spanien 0–2
 • Finland – Österrike 0–2
 • Serbien – Finland 0–2
 • Spanien – Finland 5–1
 • Österrike – Finland 4–1


Finland inledde kvalet lovande genom att vinna över Serbien och Israel, men sedan började det gå snett. Finland klarade bara 0–0 borta mot Israel och förlorade sedan mot Spanien och Österrike. Efter det var VM-drömmen avlägsen. De blåvita blev till slut grupptrea.

Finland har aldrig tagit sig till VM i fotboll – varken på dam- eller herrsidan. Nu får landslaget tänka om och ladda upp för EM-kvalet som inleds om ett år.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Enlund debuterar i världscupen: Jätteviktigt att få erfarenhet

ORIENTERING Alexandra Enlund slog inte knock out på värdseliten i Euromeeting. Men hon sprang in sig i Finlands världscuplag.

Nyhetsbild
Lokalt

Politiska styrgruppen för landskapsreformen valdes – nu representeras alla partier

Den nyvalda politiska styrgruppen för landskapsreformen fyller en viktig uppgift i Österbotten om reformen drivs igenom. Därför är det enligt gruppmedlemmen Mikaela Björklund (SFP) viktigt att den är partipolitiskt förankrad.

Nyhetsbild
Lokalt

Svullen i kroppen? Expert: Kan bero på lipödem

För sex och ett halvt år sedan var Linda Öhrn i så dåligt skick att hon trodde hon skulle dö. Då kom hon i kontakt med Anders Lönedal, specialist inom tillämpad psykofysiologi med inriktning på andning. I dag driver de företag tillsammans.

Nyhetsbild
Lokalt

Ung Vasabo tände eld på lägenheter – det blir fängelse och över 100 000 i skadestånd

I RÄTTEN. En 21-årig man från Vasa döms till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse och över 100 000 euro i skadestånd för att ha tänt eld i två lägenheter sommaren 2015.

Mest läst senaste veckan