|

Fusionsutredning Närpes-Kaskö kostar 50 000 euro

NyhetsbildZoom
Ett hundratal Kasköbor samlades i Bladhska gården den 11 juni när Göran Honga presenterade den första delen av fusionsutredningen. Nu inleds den andra fasen. Utredningen beräknas kosta 50.000 euro vilket delas lika mellan Kaskö och Närpes. Foto: Tom Forsman
Utredningen om en eventuell fusion mellan Närpes och Kaskö beräknas kosta sammanlagt cirka 50.000 euro. Förutredning kostade cirka 25.000 euro. Den andra fasen eller den så kallade utredningen som nu ska inledas väntas kosta lika mycket.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sjukhusrådet Göran Honga har anlitats som utredare och på hans förslag beslöt man att utföra arbetet i två separata faser. Förutredningen avslutades i våras och arbetet fortsätter som en utredning om sammanslagning i höst.

Om detta har de båda städerna redan tidigare fattat beslut. Beslutet fattades enhälligt i Närpes, och efter omröstning i Kasköfullmäktige. Det var i juni.

Förutredningen, som hittills har kostat cirka 25.000 euro, innehåller en analys av nuläget och framtidsscenarier. Den andra fasen, som omfattar bland annat förslag om service- och förvaltningsstruktur samt utkast till fusionsavtal, beräknas kosta lika mycket.

De båda städerna delar jämnt på kostnaderna.

I årets budget i Kaskö finns inget anslag reserverat för de båda utredningarna. Tilläggsanslag behövs. Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige beviljar 25.000 euro, som är Kaskös andel av totalsumman.

Beslutet fattades på måndagen, men först efter omröstning.

Tauno Sarja (SDP) föreslog understödd av partikamraten Tarja Virta att tilläggsanslaget på 25.000 euro inte beviljas, eftersom det blir för dyrt. Men förslaget röstades ner.

För stadsdirektörens beslutsförslag röstade SFP-arna Carl-Gustav Mangs, Stig-Göran Häggblom och Sonja Lapveteläinen, Samlingspartiets Lars Piira och Sannfinländarnas Jarmo Tarkka.

SDP i Kaskö har konsekvent motsatt sig en utredning av en kommunfusion med Närpes.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan