|

Motion kan mildra tarmbesvär

Fysisk aktivitet kan lindra funktionella tarmbesvär. Arkivbild. Zoom
Foto: Julio Cortez

Fysisk aktivitet kan lindra funktionella tarmbesvär. Arkivbild.

Mer motion kan lindra verkningarna av tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome, på svenska funktionella tarmbesvär), visar forskning vid Sahlgrenska akademin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Ökad fysisk aktivitet är associerad med en förbättring av mag-tarmsymptom och på lång sikt även med förbättringar av andra symptom vid IBS", skriver fysioterapeuten Elisabet Johannesson i ett pressmeddelande.

Elisabet Johannesson har följt drygt 100 IBS-patienter, som fick råd om ökat motionerande. "Efter tolv veckor hade drygt fyra av tio som ökat sin fysiska aktivitet uppnått kliniskt signifikanta förbättringar av sina IBS-symptom", framgår det av pressmeddelandet.

IBS kan vålla smärta och obehag i magen och störda avföringsvanor.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Svenska staten ratar Stihl efter lättklädd kalender

På bilden syns en motorsåg från Stihl i samband med en av Skogsstyrelsens utbildningar. Arkivbild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

På bilden syns en motorsåg från Stihl i samband med en av Skogsstyrelsens utbildningar. Arkivbild.

Skogsstyrelsen slutar köpa in verktyg från Stihl i protest mot att företaget använder sig av lättklädda kvinnor i kalendrar. Men det kan strida mot upphandlingslagen.

Mest läst senaste veckan