Polisen misstänker att de misstänkta gärningsmännen har lockat en minderårig pojke in i en lägenhet där de försökt få honom att betala en skuld genom att hota honom och använda våld. De har också stulit egendom av pojken.

– I förundersökningen klarnade det att de misstänkta gärningsmännen hotade pojken, satte handklovar på honom och sparkade och slog honom med händerna och en hammare på olika ställen av kroppen. De höll också en kniv mot hans hals och torterade honom med vatten genom att sätta en handduk på hans huvud och huvudet under kranen, säger kriminalkommissarie Marko Forss vid polisinrättningen i Helsingfors i ett pressmeddelande.

Under förundersökningen har fem personer gripits varav två inte längre är misstänkta utan är nu vittnen till misshandeln. De misstänkta är allt från 15-åringar till myndiga personer. De som är över 15 år har reseförbud för tillfället. En av de misstänkta är häktad.

Personerna som är under 15 år har inte straffrättsligt ansvar för sina brott. Därför kan polisen inte gripa eller häkta dem. Tidigare brottsregister eller hur allvarligt brottet är påverkar inte det.

– Enligt våra uppgifter hör alla inblandade till samma kompisgäng eller kände åtminstone varandra. Det som är oklart är hur en liten skuld kunde leda till så här grova misstänkta brott, säger Forss i pressmeddelandet.

Förundersökningen har pågått i ungefär ett halvt år och är snart klar för en åklagare.