Efter ett temporärt avtal som skrevs i torsdags så var det ett danskt herrfotbollslandslag som åter ställde starkast möjliga lag på banan i mötet med Wales i nystartade Nations League. Detta efter att Danmark spelat genrepet mot Slovakien med ett lag bestående av spelare från lägre divisioner i och med landslagsspelarnas strejk.

"Det är bra för landslaget och för alla i dansk fotboll att vi kan spela den viktiga Nations League-matchen med det riktiga landslaget och åter få fokus på det sportsliga", sade Danska fotbollförbundets Jesper Møller i ett pressmeddelande då.

Och ja, det visade sig också vara ganska bra för dansk fotboll i deras Nations League-premiär.

Tottenhamstjärnan Christian Eriksen satte tonen med sitt 1–0-mål efter dryga halvtimmen. Och det var också Eriksen som skulle utöka ledningen efter en dryg timmes spel, när han sköt in 2–0 från straffpunkten. 2–0 blev också slutresultat då Wales, ledda av Real Madrid-stjärnan Gareth Bale på topp, inte lyckades få hål på det danska försvaret.

Och det norska anfallet lyckades heller inte få hål på ett bulgariskt försvar, trots ett massivt chansövertag. I stället vann Bulgarien med 1–0. Matchen var Norges andra efter segern mot Cypern (2–0) i deras premiär i torsdags.

Nations League

  • Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.
  • A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.
  • De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.
  • Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.
  • De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.
  • Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.