|

Tio år sedan finanskrisens utbrott på Island

NyhetsbildZoom
Den snabba återhämtningen efter krisen på Island förklarad av en kombination av expansiv politik och ett uppsving inom turismen. Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Krisande banker, en valuta i fritt fall och tusentals islänningar på flykt från sina hem. Tio år efter att finanskrisen lamslog Island blomstrar landets ekonomi. Samtidigt varnar den förre IMF-chefen för att världen är dåligt rustad för nya ekonomiska kriser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För tio år sedan hade Island en sjudande ekonomi och levnadsstandarden rankades som den högsta i världen. De totala tillgångarna hos landets tre ledande banker, Glitnir, Landsbanki och Kaupthing uppgick till tio gånger så mycket som Islands BNP.

Hösten 2008 kom dock livet att förändras för tusentals islänningar som tagit höga bostadslån under de ekonomiska glansdagarna.

När den amerikanska banken Lehman Brothers gick omkull den 15 september 2008 drogs de isländska bankerna, som finansierat sin expansiva verksamhet med astronomiska lån, med i den ekonomiska virvelvinden.

Under loppet av några månader föll den isländska kronan med 50 procent och dåvarande premiärministern Geir Haarde varnade för en nationell konkurs.

Trots ett räddningspaket på 2,1 miljarder dollar från EU ledde krisen till frusna tillgångar och skenande inflation. En fjärdedel av islänningarna förlorade sina besparingar och tusentals tvingades lämna sina hem på grund av kraftigt höjda amorteringskostnader.

Krisen spred sig internationellt och Storbritannien tog till anti-terrorlagstiftning för att frysa Landsbankis tillgångar i kampen för att kompensera brittiska sparare för förlorade pengar. Samtidigt utbröt protester bland befolkningen som krävde regeringens avgång.

Efter några svåra år skedde vändningen 2011 då Island återvände till tillväxt. Under 2016 var tillväxtsiffran 7,2 procent vilket var den högsta siffran i OECD.

Receptet för framgång var, enligt Jon Thorolfur, ställföreträdande chef för den isländska motsvarigheten till Finansinspektionen, en kombination av expansiv politik och ökad turism som i sin tur har gynnats av fallande oljepriser som gjort resorna billigare.

Medan Island har vidtagit åtgärder för att förhindra en liknande kris uttrycker Dominique Strauss-Kahn som var chef för Internationella valutafonden, IMF under krisen 2008 oro för framtiden.

Den förre IMF-chefen som lämnade sitt ämbete efter våldtäktsanklagelser 2011 säger att det skett vissa framsteg, framför allt inom bankernas kapitalkvoter, men att åtgärderna är otillräckliga. Det internationella samarbetet har kollapsat, säger Strauss-Kahn som anser att vi är sämre rustade för en global finanskris i dag än för tio år sedan.

Kommentarer
|

Carlsbergs plastbantar sexpacken

Nyhetsbild
Bryggeriet Carlsberg ska sluta med plastemballage runt ölburkarna. Arkivbild Foto: Janerik Henriksson/TT
Den danska bryggerijätten Carlsberg säger snart farväl till den klassiska sexpacken – sex ölburkar sammanhållna av ett plastemballage. I stället introduceras en nästan plastfri brytförpackning där burkarna hålls samman av ett oljebaserat, nedbrytbart lim.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Alanen tillbaka efter skadefyllda året: "Säsongen hann aldrig starta"

FOTBOLL Förra året var en lång kamp i skadeträsket för Emmi Alanen. Nu är hon frisk och har lärt sig en hel del.

Nyhetsbild
Inrikes

Föräldrars psykiska ohälsa kan bidra till anknytningsproblem hos barn

Enligt en undersökning gjord på Åbo Universitet, är risken för att barn drabbas av anknytningsproblem flerfalt större om föräldrarna lider av en mental åkomma eller ett missbruk.

Nyhetsbild
Lokalt

Fixu är Vasaregionens enda frivilliga räddningshund – Se video: Så hittas en försvunnen person

VASA På en timme söker hunden Fixu igenom ett lika stort område som 50 människor tillsammans. Med matte Ida Ehnström deltar han i Frivilliga räddningstjänsten.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan