|

Tio år sedan finanskrisens utbrott på Island

NyhetsbildZoom
Den snabba återhämtningen efter krisen på Island förklarad av en kombination av expansiv politik och ett uppsving inom turismen. Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Krisande banker, en valuta i fritt fall och tusentals islänningar på flykt från sina hem. Tio år efter att finanskrisen lamslog Island blomstrar landets ekonomi. Samtidigt varnar den förre IMF-chefen för att världen är dåligt rustad för nya ekonomiska kriser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För tio år sedan hade Island en sjudande ekonomi och levnadsstandarden rankades som den högsta i världen. De totala tillgångarna hos landets tre ledande banker, Glitnir, Landsbanki och Kaupthing uppgick till tio gånger så mycket som Islands BNP.

Hösten 2008 kom dock livet att förändras för tusentals islänningar som tagit höga bostadslån under de ekonomiska glansdagarna.

När den amerikanska banken Lehman Brothers gick omkull den 15 september 2008 drogs de isländska bankerna, som finansierat sin expansiva verksamhet med astronomiska lån, med i den ekonomiska virvelvinden.

Under loppet av några månader föll den isländska kronan med 50 procent och dåvarande premiärministern Geir Haarde varnade för en nationell konkurs.

Trots ett räddningspaket på 2,1 miljarder dollar från EU ledde krisen till frusna tillgångar och skenande inflation. En fjärdedel av islänningarna förlorade sina besparingar och tusentals tvingades lämna sina hem på grund av kraftigt höjda amorteringskostnader.

Krisen spred sig internationellt och Storbritannien tog till anti-terrorlagstiftning för att frysa Landsbankis tillgångar i kampen för att kompensera brittiska sparare för förlorade pengar. Samtidigt utbröt protester bland befolkningen som krävde regeringens avgång.

Efter några svåra år skedde vändningen 2011 då Island återvände till tillväxt. Under 2016 var tillväxtsiffran 7,2 procent vilket var den högsta siffran i OECD.

Receptet för framgång var, enligt Jon Thorolfur, ställföreträdande chef för den isländska motsvarigheten till Finansinspektionen, en kombination av expansiv politik och ökad turism som i sin tur har gynnats av fallande oljepriser som gjort resorna billigare.

Medan Island har vidtagit åtgärder för att förhindra en liknande kris uttrycker Dominique Strauss-Kahn som var chef för Internationella valutafonden, IMF under krisen 2008 oro för framtiden.

Den förre IMF-chefen som lämnade sitt ämbete efter våldtäktsanklagelser 2011 säger att det skett vissa framsteg, framför allt inom bankernas kapitalkvoter, men att åtgärderna är otillräckliga. Det internationella samarbetet har kollapsat, säger Strauss-Kahn som anser att vi är sämre rustade för en global finanskris i dag än för tio år sedan.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Korsnäs höjer inkomstskatten, beslöt ett enhälligt fullmäktige

Korsnäs höjer inkomstskattesatsen till 21,5 procent inför 2019 men bibehåller fastighetsskatten på nuvarande nivå. Det här beslöt kommunfullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild
Lokalt

Julens räddande änglar förbereder sig på att hjälpa – De äldre i fokus i år

VASA/KORSHOLM Julen är inte bara glädje och fest. För de fattiga och ensamma innebär högtiden svårigheter. Därför förbereder sig nu Karin Äijö och fjorton andra aktivister på att dela ut matpåsar åt de fattiga för nionde året i rad.

Nyhetsbild
Lokalt

Slöjdfestival ordnas på Kvarken för tredje året i rad

På slöjdfestivalen kan du lära dig att väva i annorlunda material, nya knyttekniker eller varför inte se hur man virkar en våffla. I år vill man också locka en bredare publik, bland annat finskspråkiga och män.

Nyhetsbild
Lokalt

Seminariet Rethink ökar kännedom om cirkulär ekonomi

Kan det omtalade energiklustret i Vasaregionen också bli ett kluster för cirkulär ekonomi? Den här idén lyfter seminariet Rethink upp nästa vecka.

Mest läst senaste veckan