|

Miljöpartiets Gustav Fridolin: De slipper inte oss

NyhetsbildZoom
Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid Miljöpartiets valvaka på Nalen i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT
Miljöpartisterna jublar under språkrörens tal trots ett dåligt valresultat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid klockan 24 på kvällen (01 finländsk tid), när cirka 5 876 distrikt (av 6 004 totalt) räknats, ligger MP på 4,4 procent.

– Valvakorna började med att kristdemokrater och sverigedemokrater satt och hånlog och sade "nu slipper vi de där miljöpartisterna". Men de slipper inte oss, säger Fridolin från scenen – och möter ännu mera jubel.

Fridolin vill också försäkra publiken om att inte en millimeter av utrymme ska ges till rasism.

– Ja, Sverigedemokraterna går framåt. Men ni ska inte stå och festa som att ni äger Sverige, säger han.


4,4 procent är 0,2 procentenheter bättre än resultatet i SVT:s vallokalsundersökning som presenterades tidigare på kvällen. Reaktionen då på MP:s valvaka var en stor tystnad. När siffran nu ser ut att ligga kvar över 4 procent börjar många ändå bli säkra på att MP behåller sin plats i riksdagen.

– Vi kommer att följa valräkningen ända in i kaklet. Vi ger inte upp – vi är fighters, sade Lövin i ett tal från scenen på partiets valvaka, där hon och kollegan Gustav Fridolin försökte hålla modet uppe.

Isabella Lövin säger att alla på valvakan har all anledning att vara stolta.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse, och jag vet att varenda en i det här rummet har gjort sitt allra yttersta. Precis som vi har kämpat för vår planet, för våra barn och för framtiden, under fyra års tid i regering, säger Isabella Lövin.


Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) förklarar att det inte är ovanligt att gröna partier i regeringsställning, i en svår tid, får ett tapp vid nästa val.

– Det var också något som vi visste när vi gick in i regeringsställning. Att det skulle kunna kosta för partiet, säger han till TT.

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, kom tidigare till valvakan. Hon befarar att det efter valet kan bli en kreativ tolkning bland partierna om vad det innebär att inte ge inflytande till Sverigedemokraterna.

– Något som de ju sagt att de inte ska. Men man kan ju också hoppas att det här bryter upp blockgränserna och att man får ett samarbete i den politiska mitten. Jag är själv ganska oförtjust i blockpolitik och har alltid varit, säger hon.

Fakta: Miljöpartiets tidigare val

  • 2014: 6,9 procent
  • 2010: 7,3 procent
  • 2006: 5,2 procent
  • 2002: 4,6 procent
  • 1998: 4,5 procent

Kommentarer
|

Israelisk beskjutning efter skott från Gaza

Nyhetsbild
Palestinier har protesterat vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel i över ett år. Arkivbild. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Stridsvagnar och stridsflygplan har angripit mål i Gaza efter att soldater beskjutits på den israeliska sidan av gränsen, uppger den israeliska militären.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Tony Sund: "min bästa match hittills"

ISHOCKEY IFK Lepplax-fostrade Tony Sund var mycket nöjd efter fredagens A-landskamp i Karleby.

Nyhetsbild
Ekonomi

Finländskt företag anställer människor från Nairobis slum – "Arbetarna får ett bättre liv"

Tillsammans med unga vuxna från slummen i Nairobi tillverkar Shadeshares solglasögon i Kenya. – Det är inget välgörenhetsprojekt. Vi vill hjälpa dessa unga vuxna till ett bättre liv, säger en av grundarna, Sari Kanti-Paul.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Wasa Sångargille förverkligar en helt galen idé

ANNONS FRÅN WASA SÅNGARGILLE Vad tänker du på när du hör ordet manskörssång? Någon svarar: Äldre allvarsamma herrar som sjunger fosterländska sånger. En annan tänker på stela frackklädda män som skrålar snapsvisor medan en tredje hör vårvisor från en högt belägen balkong.

Nyhetsbild
Lokalt

Jimi vill rädda Notre-Dames orgel – ordnar välgörenhetskonsert i Vasa

VASA Arbetet som organist har fört Jimi Järvinen från Vasa via Madrid till Strasbourg, där han nu bor. Han har spelat orgel i Notre-Dame, och nu vill han stöda renoveringen efter branden.

Mest läst senaste veckan