|

Moderaternas Ulf Kristersson: "Avgå, Stefan Löfven!"

NyhetsbildZoom
Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka på Scandic Continental på Vasagatan i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser sig själv och Alliansen som segrare. Detta gör att det nu enligt Kristersson finns bara ett alternativ – Regeringen har gjort sitt och ska nu avgå, säger han.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Han klev upp till jubel och applåder vid valvakan på ett hotell i centrala Stockholm. Han togs emot som en segrare och det är också Ulf Kristersson ser sig själv, partiet och Alliansen.

Detta trots ett kraftigt försvagat valresultat jämfört med senaste valet, preliminärt 19,8 procent när 5 566 av 6 004 valresultat är räknade.

Detta trots ett valresultat där det egentligen är dött lopp mellan Alliansen och de rödgröna med Vänsterpartiet inräknat.


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller tal på Moderaternas valvaka efter det mycket jämna valresultatet. – Nu ska statsminister Stefan Löfven avgå, säger Kristersson. Video: TT


– Mitt och Alliansens besked är att den här regeringen ska avgå. Den ska pröva sitt förtroende i riksdagen, sade Kristersson efter sitt tal.

Statsministern borde ha respekt och avgå, säger moderatledaren.

– Alliansen är i särkraft största gemensamma politiska kraft som kan bilda regering. Jag ska nu diskutera med mina kollegor hur vi agerar fortsättningsvis. Det här kommer bli svårt och kräva många samtal men min bestämda uppfattning är att Alliansen har bäst förutsättningar.

Till TT säger Ulf Kristersson är det viktiga inte är att regeringsbildningen går snabbt, utan att det görs ordenligt.

– Det här är inget sprinterlopp, det här är inget man löser på Twitter. Det här är ett omdömesfullt och gediget arbete som måste göras, som börjar bokstavligt talat i morgon bitti när Allianspartiledarna sätter sig och diskuterar hur vi gemensamt går vidare i det här svåra arbetet.


På hotell Scandic Continental där partiets valvaka hölls hade det tidigare blivit det helt tyst när SVT:s valundersökning tidigare under kvällen lästes upp – 17,8 procent var precis så illa som de senaste månadernas opinionsundersökningar har visat och som så många har befarat. Men resultatet blev alltså betydligt bättre under kvällen.

Det är dock fortfarande partiets sämsta siffra sedan katastrofvalet 2002 då man bara nådde 15,3 procent. Partiets förre ledare Carl Bildt tror dock att M-ledaren Ulf Kristersson har större möjlighet att bilda regering än Stefan Löfven.

– Det är uppenbart att Stefan Löfven kommer att förlora statsministeromröstningen, säger Bildt till TT.


Beatrice Ask, talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor, talar också hon om vikten av att verkligen analysera läget.

– Låta krutröken lägga sig och samla ihop sig för att bilda en ny regering. Jag tror också det är viktigt att diskutera möjligheterna till överenskommelser, till exempel mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Men det här kommer att kräva eftertanke, och vi måste sätta Sveriges väl framför ögonen.


Den före detta partiledaren Ulf Adelsohn, säger att utifrån det utgångsläge partiledaren Ulf Kristersson har haft, så har han ändå lyckats väldigt väl.

– Decemberöverenskommelsen är enligt min bild det sämsta och största misstag Moderaterna gjort under min livstid. Att frivilligt överlämna makten till Socialdemokraterna och dessutom lova att inte opponera är helt exempellöst. Det är klart att många undrar då, säger han. Hade han inte varit så duktig hade det varit större problem.

Jag rekommenderar artikeln
Visa fler
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kommunpolitiker i Korsholm åtalad för misshandel – "Jag känner mig inte skyldig"

En man slog Korsholmspolitikern i ansiktet så att näsan började blöda och en kvinna sparkade honom på örat. Då svarade kommunpolitikern med att vrida upp mannens hand bakom ryggen. Nu har alla tre åtalats för misshandel.

Nyhetsbild
Lokalt
2

Elever ska evakueras under flera år – Korsholm söker nu hållbara lösningar

KORSHOLM Keskuskoulu och även Korsholms högstadium behöver bra, tillfälliga utrymmen att vistas i de kommande åren. Baracker duger inte, anser samhällsbyggnadsnämnden. Fastighetsverket får nu i uppdrag att hitta en lösning.

Nyhetsbild
Lokalt

Ehrengard Högnäs växte upp i Nazityskland – nu ser hon med oro på utvecklingen i Sverige

Hon minns hur judar på väg mot dödslägren in i det sista vägrade tro på den nazistiska grymheten. Kan nazismen växa sig stark på 2000-talet? Det är en fråga Ehrengard Högnäs ställt sig många gånger.

Nyhetsbild
Lokalt

Problem med inomhusluft också i kommungården i Korsnäs

Det är inte bara boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs som har drabbats av problem med golven. Också i kommungården finns problem med golven. Det kan gå så att kommungården överges helt. Ett alternativ är att flytta förvaltningen till före detta kurscentret, men också ett nybygge kan bli aktuellt.

Nyhetsbild
Inrikes

Betydande störningar i tågtrafiken i södra Finland - trafiken i Österbotten påverkas också

Tågtrafiken på banavsnitten Helsingfors-Riihimäki och Helsingfors-Åbo avbröts på onsdag kväll. Resenärer uppmanas vara beredda på betydande förseningar, inhiberade tåg och ersättande arrangemang.

Mest läst senaste veckan