|

Moderaternas Ulf Kristersson: "Avgå, Stefan Löfven!"

NyhetsbildZoom
Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka på Scandic Continental på Vasagatan i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser sig själv och Alliansen som segrare. Detta gör att det nu enligt Kristersson finns bara ett alternativ – Regeringen har gjort sitt och ska nu avgå, säger han.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Han klev upp till jubel och applåder vid valvakan på ett hotell i centrala Stockholm. Han togs emot som en segrare och det är också Ulf Kristersson ser sig själv, partiet och Alliansen.

Detta trots ett kraftigt försvagat valresultat jämfört med senaste valet, preliminärt 19,8 procent när 5 566 av 6 004 valresultat är räknade.

Detta trots ett valresultat där det egentligen är dött lopp mellan Alliansen och de rödgröna med Vänsterpartiet inräknat.


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller tal på Moderaternas valvaka efter det mycket jämna valresultatet. – Nu ska statsminister Stefan Löfven avgå, säger Kristersson. Video: TT


– Mitt och Alliansens besked är att den här regeringen ska avgå. Den ska pröva sitt förtroende i riksdagen, sade Kristersson efter sitt tal.

Statsministern borde ha respekt och avgå, säger moderatledaren.

– Alliansen är i särkraft största gemensamma politiska kraft som kan bilda regering. Jag ska nu diskutera med mina kollegor hur vi agerar fortsättningsvis. Det här kommer bli svårt och kräva många samtal men min bestämda uppfattning är att Alliansen har bäst förutsättningar.

Till TT säger Ulf Kristersson är det viktiga inte är att regeringsbildningen går snabbt, utan att det görs ordenligt.

– Det här är inget sprinterlopp, det här är inget man löser på Twitter. Det här är ett omdömesfullt och gediget arbete som måste göras, som börjar bokstavligt talat i morgon bitti när Allianspartiledarna sätter sig och diskuterar hur vi gemensamt går vidare i det här svåra arbetet.


På hotell Scandic Continental där partiets valvaka hölls hade det tidigare blivit det helt tyst när SVT:s valundersökning tidigare under kvällen lästes upp – 17,8 procent var precis så illa som de senaste månadernas opinionsundersökningar har visat och som så många har befarat. Men resultatet blev alltså betydligt bättre under kvällen.

Det är dock fortfarande partiets sämsta siffra sedan katastrofvalet 2002 då man bara nådde 15,3 procent. Partiets förre ledare Carl Bildt tror dock att M-ledaren Ulf Kristersson har större möjlighet att bilda regering än Stefan Löfven.

– Det är uppenbart att Stefan Löfven kommer att förlora statsministeromröstningen, säger Bildt till TT.


Beatrice Ask, talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor, talar också hon om vikten av att verkligen analysera läget.

– Låta krutröken lägga sig och samla ihop sig för att bilda en ny regering. Jag tror också det är viktigt att diskutera möjligheterna till överenskommelser, till exempel mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Men det här kommer att kräva eftertanke, och vi måste sätta Sveriges väl framför ögonen.


Den före detta partiledaren Ulf Adelsohn, säger att utifrån det utgångsläge partiledaren Ulf Kristersson har haft, så har han ändå lyckats väldigt väl.

– Decemberöverenskommelsen är enligt min bild det sämsta och största misstag Moderaterna gjort under min livstid. Att frivilligt överlämna makten till Socialdemokraterna och dessutom lova att inte opponera är helt exempellöst. Det är klart att många undrar då, säger han. Hade han inte varit så duktig hade det varit större problem.

Kommentarer
|

Par hade samlag i barnfylld lekpark på Gotland

Nyhetsbild
Ett par på Gotland hade samlag i en barnfylld lekpark mitt på eftermiddagen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen kallades till en lekpark i Länna på Gotland på söndagseftermiddagen, där en man och en kvinna hade samlag i lekparkens hängmatta.

Mest läst senaste veckan