|

Åkesson ser möjligt samarbete med Kristersson – "Men han måste välja Löfven eller mig"

NyhetsbildZoom
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på SD:s valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraterna bjuder in alla partier att diskutera hur Sverige ska regeras de kommande fyra åren. Moderaternas Ulf Kristersson får en särskild inbjudan. – Väljer du Stefan Löfven eller mig? säger Jimmie Åkesson retoriskt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sverigedemokraterna ser ut att få 17,7 procent av rösterna. Det är ett kraftigt kliv framåt jämfört med föregående val, om än något mindre än de första prognoserna.

– Vi är det parti som går framåt mest och vår vågmästarställning stärks. Ulf Kristersson har ju lovat att han ska byta regering, så nu får vi se om han håller det han lovar, säger Jimmie Åkesson till TT:s utsände.


Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller tal på partiets valvaka i Stockholm efter att partiet med god marginal blivit tredje störst i Sverige. – Jag vet vem som har vunnit det här valet, det är Sverigedemokraterna! Så är det, sade Jimmie Åkesson. Video: TT


Ni får runt 18 procent av rösterna, är du nöjd?

– Jag är väldigt nöjd. Jag har försökt hålla mig ödmjuk. Jag vet att det finns Sverigedemokrater som hade hoppats på mer, men det har varit svårt att veta på förhand. Det har handlat om någon procentenhet upp eller ner. Men nu är vi ett stort parti och vi beredda att ta ansvar för att undvika politiskt kaos. Vi måste kunna sätta oss ner och prata.

Men om det inte går?

– Alla har ett gemensamt ansvar. Frågan är om de andra partierna också är beredda att göra det. Om de vill driva igenom sin politik eller om de återigen tänker göra allt för att hålla oss utanför, vilket skickar en märklig signal till väljarna.

Du bjöd in Ulf Kristersson på scenen alldeles nyss.

– Jag har inte så många kontaktvägar till honom. Det är med jag ser ett möjligt samarbete. Men i så fall måste han välja, Stefan Löfven eller mig.

Finns det risk för ett extraval?

– Den risken är överhängande. Det är väldigt jämnt mellan de traditionella blocken. Eller så pratar de med oss. Vi beredda att stödja det parti som är berett att ge oss inflytande i proportion till vår storlek.

Kommentarer
|

Putin lovar "snabbt förbättrad tillvaro" i Ryssland

Nyhetsbild
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Foto: Aleksej Drusjinin/AP/TT
Skattesänkningar, billigare lån och stöd till barnfamiljer. Rysslands auktoritäre president Vladimir Putin lovar snabbt förbättrade levnadsvillkor för sina pressade landsmän i sitt tal till nationen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan