|

Åkesson ser möjligt samarbete med Kristersson – "Men han måste välja Löfven eller mig"

NyhetsbildZoom
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på SD:s valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraterna bjuder in alla partier att diskutera hur Sverige ska regeras de kommande fyra åren. Moderaternas Ulf Kristersson får en särskild inbjudan. – Väljer du Stefan Löfven eller mig? säger Jimmie Åkesson retoriskt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sverigedemokraterna ser ut att få 17,7 procent av rösterna. Det är ett kraftigt kliv framåt jämfört med föregående val, om än något mindre än de första prognoserna.

– Vi är det parti som går framåt mest och vår vågmästarställning stärks. Ulf Kristersson har ju lovat att han ska byta regering, så nu får vi se om han håller det han lovar, säger Jimmie Åkesson till TT:s utsände.


Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller tal på partiets valvaka i Stockholm efter att partiet med god marginal blivit tredje störst i Sverige. – Jag vet vem som har vunnit det här valet, det är Sverigedemokraterna! Så är det, sade Jimmie Åkesson. Video: TT


Ni får runt 18 procent av rösterna, är du nöjd?

– Jag är väldigt nöjd. Jag har försökt hålla mig ödmjuk. Jag vet att det finns Sverigedemokrater som hade hoppats på mer, men det har varit svårt att veta på förhand. Det har handlat om någon procentenhet upp eller ner. Men nu är vi ett stort parti och vi beredda att ta ansvar för att undvika politiskt kaos. Vi måste kunna sätta oss ner och prata.

Men om det inte går?

– Alla har ett gemensamt ansvar. Frågan är om de andra partierna också är beredda att göra det. Om de vill driva igenom sin politik eller om de återigen tänker göra allt för att hålla oss utanför, vilket skickar en märklig signal till väljarna.

Du bjöd in Ulf Kristersson på scenen alldeles nyss.

– Jag har inte så många kontaktvägar till honom. Det är med jag ser ett möjligt samarbete. Men i så fall måste han välja, Stefan Löfven eller mig.

Finns det risk för ett extraval?

– Den risken är överhängande. Det är väldigt jämnt mellan de traditionella blocken. Eller så pratar de med oss. Vi beredda att stödja det parti som är berett att ge oss inflytande i proportion till vår storlek.

Jag rekommenderar artikeln
Visa fler
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Toni, 25, bygger prisvinnande lastbilshytter i Vörå – "En hytt tar över 200 timmar att göra"

VÖRÅ Toni Hahka har byggt om inredningen till två lastbilshytter – och vunnit två pris. Än så länge är det få i Finland som sysslar med lastbilsinredning.

Nyhetsbild
Lokalt

Rekoringens aktiva i Vasa och Jakobstad får nordiskt miljöpris – "Har gjort konceptet framgångsrikt"

Mittnordenkommitténs miljö- och energipris ”Nordens gröna bälte” ges i år till de aktiva som håller igång rekoringarna i Vasa och Jakobstad. Tack vare dem har konceptet blivit framgångsrikt i hela Norden, skriver man i prismotiveringen.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu får Vasaregionen stöd i stomvägsfråga – Birkaland på samma linje gällande E12

VASA Den kortaste vägen mellan Vasa och Tammerfors, alltså hela E12, borde bli stomväg. Enligt förslaget ska den uppklassade vägen gå via Seinäjoki, och det gillas inte.

Nyhetsbild
Ekonomi

Stor arbetskraftsbrist inom många yrken i Österbotten

ARBETE Det råder stor brist på både vårdpersonal och svetsare i Österbotten, men medan vårdutbildningarna drar bra är det inte lika många som vill bli svetsare.

Nyhetsbild
Utrikes

I dag röstar Sveriges riksdag om statsministerposten – Sista dagen på jobbet för Stefan Löfven?

I dag klockan 9.30 svensk tid röstar Sveriges riksdag om statsministerposten. Inget tyder på att Stefan Löfven får sitta kvar, eftersom både Allianspartierna och Sverigedemokraterna sagt att de ska rösta bort honom. De har tillsammans 205 röster.

Mest läst senaste veckan