|

Trots tillbakagång för S – Stefan Löfven avgår inte

NyhetsbildZoom
Partiledare Stefan Löfven talar under Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) tänker sitta kvar tills vidare, men Alliansledarna kräver att han avgår direkt. När nästan alla röster har räknats var är det i princip dött lopp mellan blocken. De rödgröna partierna har 144 mandat mot Alliansens 143. Sverigedemokraterna har stärkt sin roll som vågmästare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Nu är det alla anständiga partiers ansvar att invänta det slutliga valresultatet, inget kommer att avgöras på den här valnatten, säger Löfven på valvakan.

Han säger att han inte tänker avgå omgående utan han vill se seriösa blocköverskridande samtal om hur Sverige ska styras fram till dess att riksdagen öppnar om två veckor.


Alliansledarna kräver att Stefan Löfven ska lämna statsministerposten. Men Löfven stannar och vill ha blocköverskridande samtal för att bilda en regering. Video: TT


Kampen om regeringsmakten blev den rysare alla hade förväntat sig. Mindre än en halv procentenhet skiljer mellan blocken när mindre än 100 av totalt 6 004 distrikt återstår att räkna. De tre rödgröna partierna har 40,6 procent och Allianspartierna 40,3 procent.

Socialdemokraterna går något bättre än väntat och har 28,4 procent, men backar över tre procentenheter jämfört med 2014. Regeringspartnern Miljöpartiet tappar också, till 4,3 procent.

– Vi hade velat se ett bättre resultat, men väljarna har gjort oss till det klart största partiet, säger statsministern på valvakan.

Moderaterna behåller positionen som näst största parti trots att Sverigedemokraterna går fram kraftigt. M ser ut att sluta på 19,8 procent och SD på 17,6 procent.

Moderatledaren kräver Löfvens avgång.

– Den här regeringen har gjort sitt, den borde aldrig ha tillträtt, nu ska den avgå, säger Ulf Kristersson om den rödgröna regeringen när han talar till sina anhängare på valvakan.

– Nu ska statsministern avgå, han ska inte leka talman, säger Kristersson.

Även Liberalernas ledare Jan Björklund anser att Stefan Löfven ska lämna in sin avskedsansökan.

– Vår uppfattning är att Alliansen ska ha en ledande roll men med samarbete över blockgränsen. Det kommer inte att ske i samarbete med Sverigedemokraterna, säger Björklund.

Inget av de två blocken får majoritet. Sverigedemokraterna är som väntat vågmästare. Och det var en mycket nöjd partiledare som framträdde på partiets valvaka.

– Någon sade att det är svårt att utse en segrare. Jag vet vilka som vunnit valet, det är Sverigedemokraterna, sade Jimmie Åkesson.

Han vände sig sedan direkt till Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Nu är det upp till bevis, Ulf Kristersson. Hur tänker du byta regering? Vänder du dig till Stefan Löfven eller vänder du dig till Jimmie Åkesson? sade han.

Han bjöd sedan in Ulf Kristersson till samtal om en ny regering.

Både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gör ett bra val. KD ligger på 6,4 procent och V har 7,9 procent så här långt.

– Vi har gjort ett fantastiskt val och är en av kvällens vinnare, säger partiledaren Jonas Sjöstedt på partiets valvaka.

Kristdemokraterna har länge varit uträknade och de senaste åren legat klart under riksdagsspärren på 4 procent.

– Det är ett svårt läge nu, det kommer att ta tid att bilda en regering, men tro mig Sverige behöver en ny, vi ska inte ha fyra år till med skandaler som ingen tar ansvar för, inte fyra år till med Socialdemokraterna, säger partiledaren Ebba Busch Thor på partiets valvaka.

Centerpartiet går också bra och har 8,6 procent.

– Svårt att kora vinnare i det här valet, men Centerpartiet är definitivt en av dem. Jag är så stolt att vi inte vikt ned oss, att vi slog näven i bordet mot främlingsfientlighet, säger partiledaren Annie Lööf på valvaken.

– Nu är det viktigt att Stefan Löfven avgår, så att vi kan få en ny, handlingskraftig regering.

Liberalerna ligger på 5,5 procent.

För Miljöpartiet har kvällen varit en nagelbitare. Men när nästan alla distrikt räknats hamnar partiet knappt över riksdagsspärren med 4,3 procent.

MP:s språkrör Isabella Lövin säger att alla i partiet har slitit med bultande hjärtan, för en bättre värld. Politik är inte alltid lätt, men det är rätt att engagera sig.

– I dag känns det tungt men jag känner mig också stolt, sade Lövin på valvakan.

Kommentarer
|

WHO: Ebolautbrott ett internationellt nödläge

Nyhetsbild
Hälsoarbetare i skyddskläder tillsammans med en isolerad ebolasmittad person i Beni i Kongo-Kinshasa, 13 juli 2019. Foto: Jerome Delay/AP/TT
Världshälsoorganisationen, (WHO), klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa och Uganda som ett internationellt nödläge. Detta efter att ett nytt fall av ebola har upptäckts i Uganda.

Mest läst senaste veckan