|

Världens medier kallar valet i Sverige för en rysare

NyhetsbildZoom
SD:s Paula Bieler blir intervjuad av norska Verdens Gang. Foto: Anders Wiklund/TT
Det svenska valet dominerar många utländska mediers sajter. Tyska Die Welt skriver att Sverigedemokraterna är elefanten i rummet som de andra partierna ignorerar och att partierna nu tvingas omorganisera sig. "Det är fortfarande spännande i Sverige."
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Många tar upp den svåra politiska situation som Sverige befinner sig i. Hufvudstadsbladet skriver att "valet blev en rysare – och regeringsbildandet blir en thriller".

Norska Verdens Gang är inne på samma linje och kallar det svenska valet för en valthriller. Danska Politiken skriver att valdramat kanske bara har börjat nu när rösterna är räknade.

Brittiska The Guardian drar slutsatsen att den nya regeringen, som kan ta veckor att bilda, står inför ett val – antingen blocköverskridande allianser eller samarbete med Sverigedemokraterna. Medan nyhetsbyrån AFP citerar Stefan Löfven som säger att valresultatet visar "blockpolitikens död".

Amerikanska tv-kanalen CNN, som rapporterade direkt från Socialdemokraternas valvaka, säger att väljarna nu inte riktigt vet vart landet är på väg på grund av den svåra parlamentariska situationen. Och nyhetsbyrån Reuters drar slutsatsen att Sverige är på väg att få ett så kallat hängt parlament. Man drar även paralleller till högerextrema framgångar i hela Europa under senare år.

Det finns även de som poängterar att även om Sverigedemokraterna gjorde sitt bästa val så nådde de inte hela vägen fram.

Franska tidningen Le Monde konstaterar att extremhögern går framåt utan att nå den förväntade nivån och danska Politiken skriver att "det står emellertid klart att Sverigedemokraternas heta dröm om att bli Sveriges största borgerliga parti inte slår in den här gången".

Kommentarer
|

Världens minsta bebis har fått åka hem

Nyhetsbild
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan