|

Världens medier kallar valet i Sverige för en rysare

NyhetsbildZoom
SD:s Paula Bieler blir intervjuad av norska Verdens Gang. Foto: Anders Wiklund/TT
Det svenska valet dominerar många utländska mediers sajter. Tyska Die Welt skriver att Sverigedemokraterna är elefanten i rummet som de andra partierna ignorerar och att partierna nu tvingas omorganisera sig. "Det är fortfarande spännande i Sverige."
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Många tar upp den svåra politiska situation som Sverige befinner sig i. Hufvudstadsbladet skriver att "valet blev en rysare – och regeringsbildandet blir en thriller".

Norska Verdens Gang är inne på samma linje och kallar det svenska valet för en valthriller. Danska Politiken skriver att valdramat kanske bara har börjat nu när rösterna är räknade.

Brittiska The Guardian drar slutsatsen att den nya regeringen, som kan ta veckor att bilda, står inför ett val – antingen blocköverskridande allianser eller samarbete med Sverigedemokraterna. Medan nyhetsbyrån AFP citerar Stefan Löfven som säger att valresultatet visar "blockpolitikens död".

Amerikanska tv-kanalen CNN, som rapporterade direkt från Socialdemokraternas valvaka, säger att väljarna nu inte riktigt vet vart landet är på väg på grund av den svåra parlamentariska situationen. Och nyhetsbyrån Reuters drar slutsatsen att Sverige är på väg att få ett så kallat hängt parlament. Man drar även paralleller till högerextrema framgångar i hela Europa under senare år.

Det finns även de som poängterar att även om Sverigedemokraterna gjorde sitt bästa val så nådde de inte hela vägen fram.

Franska tidningen Le Monde konstaterar att extremhögern går framåt utan att nå den förväntade nivån och danska Politiken skriver att "det står emellertid klart att Sverigedemokraternas heta dröm om att bli Sveriges största borgerliga parti inte slår in den här gången".

Kommentarer
|

Sökoperationen på Blåbärsfjället påbörjas igen

Nyhetsbild
Arbetet med att hitta det fjärde lavinoffret i norska Tamokdalen fortsätter. Foto: Foto: Lehtikuva/Torgrim Rath Olsen/Nordlys
Sökoperationen efter det fjärde lavinoffret på Blåbärsfjället fortsätter. Klockan 10 finsk tid påbörjades dagens operation.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Marco Polos Daniele Matteoni kan bli Finlands pizzamästare – ingredienserna är A och O

VASA En pizza är i grunden väldigt enkel, men för att lyckas göra en riktigt god pizza krävs råvaror av högsta kvalitet, säger Daniele Matteoni, som tävlar i Pizzamestari 2019 i mars.

Nyhetsbild
Sport

Alanen tillbaka efter skadefyllda året: "Säsongen hann aldrig starta"

FOTBOLL Förra året var en lång kamp i skadeträsket för Emmi Alanen. Nu är hon frisk och har lärt sig en hel del.

Nyhetsbild
Inrikes

Föräldrars psykiska ohälsa kan bidra till anknytningsproblem hos barn

Enligt en undersökning gjord på Åbo Universitet, är risken för att barn drabbas av anknytningsproblem flerfalt större om föräldrarna lider av en mental åkomma eller ett missbruk.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan