|

Tusen oidentifierade efter 11-septemberdåd

NyhetsbildZoom
2017 hedrades offren i 11 september-attacken med två pelare av ljus som syntes över hela New York. Arkivbild. Foto: Mark Lennihan
17 år efter terrorattacken mot World Trade Center i New York i USA jobbar rättsläkare vidare med att identifiera alla som omkom när tvillingtornen kollapsade. Över tusen offer är fortfarande inte identifierade.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är ett tidskrävande och svårt arbete som bedrivs i de avancerade labben som ligger drygt en kilometer från platsen som kallades Ground zero, där World Trade Center en gång stod. 22 000 bitar av mänskliga kvarlevor som grävts fram ur rasmassorna har dna-testats, vissa över 10–15 gånger, men det ger inte alltid resultat.

– Ben är det svåraste biologiska materialet som går att jobba med. Och utöver det så har kvarlevorna påverkats av eld, mögel, bakterier, jetbränsle och allt annat som fanns vid Ground zero, sådant som förstör dna. Så mängden dna på de här kvarlevorna är mycket, mycket liten, säger Mark Desire, biträdande chef för labbet.

2 753 personer dog i attackerna i New York. 1 111 offer har ännu inte identifierats. 26-årige Scott Michael Johnson, en analytiker som arbetade på 89:e våningen i det södra tornet, var den senaste.

Mark Desire är den ende som jobbat i projektet sedan den där dagen för 17 år sedan.

– De som jobbar i labbet nu gick förmodligen på förskolan eller i grundskolan då. Men de förstår vilket viktigt arbete det här är, säger han.

Kapade fyra plan

  • Morgonen den 11 september 2001 kapades fyra plan av 19 terrorister med kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Två av planen flögs med avsikt in i tvillingtornen vid World Trade Center i New York, som rasade. Det tredje kraschade in i försvarshögkvarteret Pentagon och det fjärde störtade på en åker i Pennsylvania.
  • Upp till 18 000 personer fanns på plats vid World Trade Center när planen träffade tornen och de flesta hann alltså evakueras.
  • Sammantaget dödades 2 977 människor i attackerna.
  • Tusentals frivilliga hjälpte efter attackerna till att rädda och ta hand om andra offren samt att städa upp efter förödelsen. Vid en ceremoni 30 maj 2002 plockade man upp den sista biten stål efter World Trade Center.
  • Källa: 9/11 Memorial

Kommentarer
|

WHO: Ebolautbrott ett internationellt nödläge

Nyhetsbild
Hälsoarbetare i skyddskläder tillsammans med en isolerad ebolasmittad person i Beni i Kongo-Kinshasa, 13 juli 2019. Foto: Jerome Delay/AP/TT
Världshälsoorganisationen, (WHO), klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa och Uganda som ett internationellt nödläge. Detta efter att ett nytt fall av ebola har upptäckts i Uganda.

Mest läst senaste veckan