|

Tukes shoppade billigt på nätet – fick bara farliga leksaker och falska silversmycken

NyhetsbildZoom
Fem av sex mobiltelefonladdare visade sig vara farliga.
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes lät testa produkter i lågprisnätbutiker. Det visade sig att nästan alla leksaker, barnavårdsartiklar och elektriska installationer var farliga.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tukes gjorde som allt fler finländare gör och köpte billiga produkter från Wish, AliExxpress och eBay.

Alla de sjutton leksaker, nappar, nappkedjor och barnkläder som ingick i testet visade sig vara farliga. Säkerhetsbristerna var slående.

– Till exempel hittades en nappkedja som tänjde till 170 centimeter, när nappkedjans maximilängd i Europa är 22 centimeter. En för lång nappkedja är en strypsnara för en baby. Oroväckande var även leksaker som sväller i vatten, och som på grund av sitt utseende kan förväxlas med lösgodis. Om ett barn till exempel tuggar på en sådan leksak och en del av leksaken hamnar i barnets kropp, kan det i värsta fall leda till dödligt tarmvred, säger Tukes överinspektör Anja Merenkivi i ett pressmeddelande.

Tukes testade också sex olika usb-mobiltelefonladdare, av vilka fem visade sig vara farliga. I de farliga produkterna fanns det både risk för brand och för elstöt. Prisen för de testade laddarna varierade från under en euro till fem euro.

Alla de laddare som kostade under en euro visade sig vara farliga. Bland dem fanns en laddare som i elsäkerhet var bland de farligaste i Tukes testhistoria.

Dessutom beställde Tukes kosmetika och smycken. Innehållsförteckningar saknades eller var bristfälliga. Sju silversmycken hade stämpeln 925 som bevisar silverhalten. Inte ett enda av dessa smycken visade sig innehålla ädelmetall. Samma sak gällde för de titansmycken som köptes från utlandet: ingendera innehöll titan.

Kommentarer
|

Mystisk smäll på Intercitytåg i Lahtis

En oförklarlig smäll ledde till att en vagn i ett Intercitytåg skadades. Tåget ska nu undersökas av VR och Olycksutredningscentralen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Vasaåkaren Mäki tog betydande poäng – vet var han kan kapa sekunder

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki från Vasa nådde ett mål för säsongen. Han visade att han är mer än bara en sprinter – och tog världscuppoäng på 15 kilometer klassiskt.

Nyhetsbild
Utrikes

Misstänkt mässlingsfall i Umeå

Ett barn som besökt primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus under veckan misstänks vara drabbat av den mycket smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen mässling, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya bankautomater installeras i S-gruppens butiker

Otto-automaterna vid S-gruppens butiker i Vasa byts ut i början av februari. Detta kan innebära hål i väggen under några dagar.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan