Tukes gjorde som allt fler finländare gör och köpte billiga produkter från Wish, AliExxpress och eBay.

Alla de sjutton leksaker, nappar, nappkedjor och barnkläder som ingick i testet visade sig vara farliga. Säkerhetsbristerna var slående.

– Till exempel hittades en nappkedja som tänjde till 170 centimeter, när nappkedjans maximilängd i Europa är 22 centimeter. En för lång nappkedja är en strypsnara för en baby. Oroväckande var även leksaker som sväller i vatten, och som på grund av sitt utseende kan förväxlas med lösgodis. Om ett barn till exempel tuggar på en sådan leksak och en del av leksaken hamnar i barnets kropp, kan det i värsta fall leda till dödligt tarmvred, säger Tukes överinspektör Anja Merenkivi i ett pressmeddelande.

Tukes testade också sex olika usb-mobiltelefonladdare, av vilka fem visade sig vara farliga. I de farliga produkterna fanns det både risk för brand och för elstöt. Prisen för de testade laddarna varierade från under en euro till fem euro.

Alla de laddare som kostade under en euro visade sig vara farliga. Bland dem fanns en laddare som i elsäkerhet var bland de farligaste i Tukes testhistoria.

Dessutom beställde Tukes kosmetika och smycken. Innehållsförteckningar saknades eller var bristfälliga. Sju silversmycken hade stämpeln 925 som bevisar silverhalten. Inte ett enda av dessa smycken visade sig innehålla ädelmetall. Samma sak gällde för de titansmycken som köptes från utlandet: ingendera innehöll titan.