|

Volkswagen inför rätta för "dieselgate"

NyhetsbildZoom
Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn. Arkivbild. Foto: Michael Sohn
Tusentals aktieägare kräver omkring 9 miljarder euro i skadestånd av Volkswagen som i dag infinner sig i den regionala domstolen i Braunschweig, Tyskland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är den första omfattande rättegången kopplad till utsläppsskandalen i landet sedan fordonsjätten ertappats med att ha manipulerat utsläppsnivåer i miljontals dieselfordon i USA hösten 2015.

Aktieägarna hävdar, i motsats till Volkswagen, att VW:s ledning kände till det omfattande fusket och därmed undanhållit viktig information från bolagets delägare.

När "dieselgate" briserade föll nämligen fordonsjättens aktie med omkring 40 procent, en mycket kostsam affär för investerare då miljardbelopp från börsvärdet raderades.

Under måndagen väntas domaren Christan Jaedes öppningsanförande i rätten, vilket kommer peka ut riktningen för rättegången. Det kommer i sin tur även att avgöra för bland annat vilka vittnen som kallas.

I strålkastarljuset står Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn som redan åtalats i USA anklagad för att ha försökt tysta ner utsläppsfusket.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan