|

Volkswagen inför rätta för "dieselgate"

NyhetsbildZoom
Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn. Arkivbild. Foto: Michael Sohn
Tusentals aktieägare kräver omkring 9 miljarder euro i skadestånd av Volkswagen som i dag infinner sig i den regionala domstolen i Braunschweig, Tyskland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är den första omfattande rättegången kopplad till utsläppsskandalen i landet sedan fordonsjätten ertappats med att ha manipulerat utsläppsnivåer i miljontals dieselfordon i USA hösten 2015.

Aktieägarna hävdar, i motsats till Volkswagen, att VW:s ledning kände till det omfattande fusket och därmed undanhållit viktig information från bolagets delägare.

När "dieselgate" briserade föll nämligen fordonsjättens aktie med omkring 40 procent, en mycket kostsam affär för investerare då miljardbelopp från börsvärdet raderades.

Under måndagen väntas domaren Christan Jaedes öppningsanförande i rätten, vilket kommer peka ut riktningen för rättegången. Det kommer i sin tur även att avgöra för bland annat vilka vittnen som kallas.

I strålkastarljuset står Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn som redan åtalats i USA anklagad för att ha försökt tysta ner utsläppsfusket.

Kommentarer
|

Väntat förlustår för auktionsbolaget Saga Furs

Nyhetsbild
Saga Furs tidigare vinst på 5,8 miljoner euro har på ett år vänts i en förlust på 4,5 miljoner euro. Lägre skinnpriser och färre förmedlade skinn förklarar förlusten. Foto: Jonas Brunnström/arkiv
Kraftigt sjunkande skinnpriser och färre förmedlade skinn gör att Saga Furs bokslut för fjolåret visar en förlust på 4,5 miljoner euro.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan